Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Zeedrugs

vr 5 feb. - 23:00

Als kind fantaseerden we daar al over: stel dat we in de winkel snoep zouden stelen, we worden betrapt en de politie achtervolgt ons. We fietsen héél hard en we geraken tot aan de gemeentegrens, dan moeten die agenten de achtervolging toch staken? Wij hadden dat al vaak in strips gelezen en in films gezien, hoe outlaws de grens van Mexico probeerden te bereiken om de sheriff die hen op de hielen zat af te schudden. Zou dat bij ons ook lukken? We hebben het nooit durven uitproberen.
Zeedrugs

Ilja Van Hespen zit met dezelfde vraag, maar dan op zee. Hij is korvetkapitein bij de Belgische marine, gespecialiseerd in maritiem recht en heeft zich recent in een studie over het probleem gebogen.

Drughandelaars vervoeren hun koopwaar vaak over zee, soms in zelfgemaakte onderzeeboten. Stel dat ze door de kustwacht achtervolgd worden en ze bereiken de grens van de zogenaamde territoriale wateren, houdt het dan op? Kunnen ze dan niet meer opgepakt worden? Wie kan hen in internationale wateren iets maken? Wie is de baas op de oceaan?

Om drugstrafiek op zee te saboteren heb je niet alleen agenten met een zwemvest en speedboten nodig, maar dus ook een goeie jurist, zoals commandant Van Hespen. Die heeft dat uitgezocht. Hij zit zaterdag aan onze keukentafel.

Herbeluister dit gesprek op Radio 1 Select

Herbeluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet