Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Zeg niet bar, maar kantine": Cultuursector presenteert zich als "grote voetballiga" als ludiek protest

za 8 aug. - 7:23

"Zeg niet langer bar, maar zeg kantine. Zeg niet zaal, maar zeg lounge. Zeg niet stoelen, zeg tribune. Zeg niet napraten, maar zeg de overwinning vieren." Met dit ludieke protest, in combinatie met een voetballogo voor elk cultuurhuis, uit de sector op sociale media volop zijn ongenoegen over het feit veel culturele evenementen deze zomer verboden zijn als gevolg van de coronacrisis, terwijl de voetbalcompetitie wel gewoon mag opstarten dit weekend.
Logo van cultuurhuizen als voetbalclubs

De toekomst van de culturele sector is onzeker en de financiële situatie wordt prangend voor veel organisaties, makers en al wie werkt in de sector, nu er als gevolg van de coronacrisis almaar langer bijna niet gespeeld of opgetreden kan worden voor een publiek. De sector schakelde deze week een versnelling hoger met zijn protest. Eerder deze week was er al een open brief van de muzieksector om dit aan te klagen, ook de theatersector in Antwerpen verenigde zich en gisteren raakte nog bekend dat er een crisiscel is opgericht door de culturele sector.

En je hebt het misschien ook al gezien op sociale media vanochtend: de cultuurhuizen hebben nieuwe logo's en die doen verdacht veel denken aan de logo's van grote voetbalploegen. Het is een ludieke actie van Onder Stroom, een "broedplek voor creatieve zielen" in de buurt van 't Eilandje in Antwerpen, om ook op een humoristische manier te protesteren tegen het strenge verbod op culturele evenementen.  De bijhorende tekst verduidelijkt van waar hun frustratie komt: "Zeg niet langer bar, maar zeg kantine. Zeg niet zaal, maar zeg lounge. Zeg niet stoelen, zeg tribune. Zeg niet napraten, maar zeg de overwinning vieren."

“Het bericht dat voetbalsupporters live mochten supporteren in de filmzalen van Kinepolis schoot bij ons in het verkeerde keelgat,” zegt Frederik Van den Bril van Onder Stroom. “Onze culturele evenementen verliepen perfect veilig in open lucht, maar werden verplicht gesloten. Waarom kan dan samen in een cinemazaal kruipen wel?”

Als ludiek protest doopte Onder Stroom zich op sociale media om tot FC Onder Stroom. En ze riepen andere cultuurhuizen op hetzelfde te doen. Eén van de andere initiatiefnemers is Jasper Declercq: “We besloten met een team designers gratis voetballogo’s te maken voor alle Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen. Onder meer KVS in Brussel, Sportpaleis en Lotto Arena in Antwerpen en Vorst Nationaal, Botanique en AB in Brussel doen al mee en posten het op hun sociale media. Maar er zullen er nog veel volgen!”

"Wij spelen met onze cultuur in Vlaanderen op het hoogste niveau", zegt Frederik Van den Bril. "Van de amateurs tot de profs, onze culturele clubs zijn wereldklasse. Daarom verenigen wij ons in de Cultural Pro League. Hopelijk wil het beleid ons dan wel toestaan live evenementen te organiseren.”

Volgens de sector zijn er maar weinig plaatsen in onze maatschappij waar de maatregelen zo strikt zijn en een bezoek zo veilig verloopt. De maatregelen zijn beschreven in de sectorgids Professionele Kunsten. Aan dat document werkten meer dan 80 cultuurwerkers mee. Het is ook goedgekeurd door de minister van Cultuur en de GEES. Pijlers zijn: afstand tussen de bubbels, het dragen van maskers, gescheiden bezoekersstromen, handgels en registratie van bezoekers.

Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen, liet gisteren intussen wel verstaan dat ze er -na gesprekken met mensen uit de sector- wel wil voor zorgen dat culturele evenementen (die met een professionele omkadering coronaproof georganiseerd zijn) zo snel mogelijk opnieuw zouden moeten kunnen plaatsvinden. Een datum prikte ze nog niet, maar in "De wereld vandaag" zei ze wel dat ze hoopte dat dat al voor volgend weekend zou lukken. Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) riep de burgemeesters eerder deze week al op om niet overhaast en ondoordacht alle culturele evenementen voor een langere periode te annuleren.  Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens spoorde de lokale besturen aan om evenementen toch zoveel mogelijk te laten doorgaan "onder veilige en gewijzigde omstandigheden".

Maar het is moeilijk om voor de cultuursector precieze cijfers vast te krijgen.  Daarom heeft VRT NWS samen met data analyse-expert Graydon, en met hulp van de organisaties zélf toch enkele cijfers te pakken gekregen.

Luister naar Eric van den Broele van Graydon :

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet