Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Zelf 10 jaar lang gepest geweest"

zo 7 jan. - 8:58

Ketnet-actrice Tinne Oltmans trekt ten strijde tegen pesten. “Ik ben zelf lang gepest geweest. Zoiets laat sowieso zijn sporen na.”
Tinne Oltmans hoopt dat de vier stippen zich verspreiden als een antipestvirus.

Actrice Tinne Oltmans, bekend van Ketnet-serie Ghostrockers, heeft vier stippen op haar hand als ze in De Ochtend uitleg geeft over de actie tegen pesten van Ketnet. “Met deze actie, ‘STIP IT’, dragen we die vier stippen als een soort van antipestvirus.”

“We hopen dat die stippen zich dan ook letterlijk verspreiden als een virus. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer we pesters kunnen tegengaan.”

Jong en oud

“Pesten komt bij jong en oud voor en is van alle tijden. Het komt ook voor bij volwassenen.”

Tinne Oltmans vindt de actie heel belangrijk. “Als kind hadden wij geen Week tegen Pesten, zoals nu. Pesten gebeurde, maar niemand begreep wat dat was of wat je ertegen kon doen. Nu beginnen mensen stilaan meer te beseffen dat pesten sporen nalaat.”

Mensen beginnen stilaan te beseffen dat pesten sporen nalaat

“Mannen of vrouwen van 30 zeggen soms dat ze het niet meer zien zitten, dat ze heel onzeker geworden zijn door pesten. Als we kinderen beter kunnen wapenen op jonge leeftijd, zullen zij minder die sporen meedragen.”

Tien jaar lang

“Zelf ben ik heel erg lang gepest geweest, van het tweede leerjaar tot het zesde middelbaar. Dat waren steeds andere pestkoppen. Ze hebben mij gelukkig nooit fysiek aangepakt, maar sowieso laat zoiets tekenen achter.”

Iedereen kan om eender welke reden ooit gepest worden

“Ik heb dat pestgedrag wel besproken met mijn ouders, maar ook zij begrepen het niet heel goed. Ze snapten niet dat ik, als lief kind zonder extreme kenmerken of rare dingen, gepest zou worden. Dat bewijst nog maar eens dat iedereen om eender welke reden ooit gepest kan worden.”

Tips van Tinne

“Als je gepest wordt, is het belangrijk om daarover te praten. Met ouders, leerkrachten en vrienden.”

“Ook mag je jezelf nooit iets kwalijk nemen. Jij bent niet de reden dat je gepest wordt, het ligt altijd aan de pesters.”

ManiPest

Op Ketnet.be kun je het ManiPest ondertekenen. “Daarmee geef je aan dat je het niet oké vindt. Dat je gepeste kinderen niet zult uitsluiten, maar ervoor zult opkomen. Als je die afspraken nakomt, dan krijg je een code en dan kun je live kijken naar het Antipestival tijdens de Week tegen Pesten.”

De Week tegen Pesten gaat dit jaar door van 2 tot 9 februari. Het Antipestival, waar Tinne Oltmans het campagnelied 'Stip na stip' zal zingen, valt op 9 februari.

Herbeluister het fragment hier vanaf 2.10 uur.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet