Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: #weetikveel

#weetikveel

"Zelfs als jagers-verzamelaars hadden we al een dramatische impact op het milieu"

di 4 jan. - 12:00

Wordt de aanwezigheid van de mens op aarde een echt geologisch tijdvak zoals het holoceen en het pleistoceen, of eerder een evenement? Het hangt allemaal af van hoe wij met de planeet aarde zullen omgaan de komende eeuwen. Geograaf Gerard Govers komt praten over een wetenschappelijk twijfelpunt: het antropoceen.
© VRT

Zal de mens genoeg geologische sporen nalaten om een waardig tijdvak te worden? Geograaf Gerard Govers denkt alleszins van wel, maar de wetenschap is daar nog niet zo zeker van. Het antropoceen zou het tijdvak zijn dat zich onderscheidt van zijn voorgangers omdat de mens de planeet zo heeft beïnvloed dat het zichtbaar is in de geologische lagen van onze planeet.

We moeten er volgens Govers niet aan twijfelen dat onze komst een negatieve impact heeft gehad op andere diersoorten. De meeste grote zoogdieren in Noord- en Zuid-Amerika zijn vanaf de komst van de homo sapiens op enkele duizenden jaren uitgeroeid. “Zelfs toen we ‘primitieve’ jagers-verzamelaars waren hadden we een dramatische impact op het milieu, zeker toen we een milieu betraden waar de dieren niet aan ons gewoon waren. Als een paleontoloog over enkele duizenden jaren een verslag zou maken en zou kijken naar de uitstervingsevenementen in de geologische laag, dan zou die kunnen vaststellen hoe eigenaardig het is dat al die grote zoogdieren plots verdwijnen”, zegt de geograaf.

Maar we mogen de moed niet opgeven. Hoewel wel duidelijk kunnen merken dat de mens een negatieve impact heeft op de wereld, vindt Govers niet dat dit moet leiden tot een ultieme catastrofe.

Beluister hier de volledige uitzending:

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet