Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Zijn we beter bestand tegen corona omdat we ingeënt zijn tegen andere ziekten?

ma 4 mei - 8:33

Er zijn aanwijzingen dat het BMR-vaccin (Bof, Mazelen, Rode Hond) bescherming zou geven tegen het coronavirus. Het zou kunnen verklaren waarom kinderen en jongeren minder last ervan hebben. Viroloog Johan Neyts waarschuwt in 'De Wereld Vandaag' dat de bevindingen nog heel voorbarig zijn.
© CDC (via Unsplash.com)

Wereldwijd wordt koortsachtig aan zeker 90 vaccins tegen het coronavirus gewerkt. Intussen wordt ook onderzocht of bestaande vaccins kunnen helpen. "Weer aanwijzingen dat BMR-vaccin beschermt tegen corona" stond er afgelopend weekend bijvoorbeeld in 'De Volkskrant'. In welke mate klopt dat? 'De Wereld Vandaag' legde de vraag voor aan viroloog Johan Neyts (KU Leuven). Hij is één van de vele onderzoekers die op dit moment volop op zoek zijn naar een vaccin dat ons moet beschermen tegen het coronavirus. 

Waarom lijkt het BMR-vaccin te beschermen tegen COVID-19?

BMR is de afkorting van bof, mazelen en rubella (beter bekend als rode hond). Sinds 1985 worden Belgische kinderen met een combinatievaccin tegen deze kinderziekten ingeënt, in het kader van het basisvaccinatieschema.

Bof, mazelen en rode hond zouden subtiele moleculaire overeenkomsten vertonen met het coronavirus. Dat staat in een wetenschappelijk onderzoek dat Britse onderzoekers onlangs publiceerden.

“De stokjes die je op afbeeldingen van het coronavirus ziet, zouden gelijkenissen vertonen met het vaccin voor mazelen en bof”, legt professor Neyts uit, die tegelijk waarschuwt dat deze bevindingen nog heel voorbarig zijn.

Daarnaast valt het op dat oudere mensen, die dus niet ingeënt zijn met vaccins tegen bof, mazelen en rode hond vaker met COVID-19 opgenomen moeten worden dan mensen van 45 en jonger, die systematisch werden ingeënt.

“Dit zou één van de argumenten zijn die men aanhaalt om te zeggen dat het vaccin tegen mazelen of rode hond bescherming zou bieden tegen het coronavirus.” Maar het moet opgemerkt dat ouderen ook allerlei andere problemen hebben door de veroudering van hun immuunsysteem. Dus dat kan ook meespelen.

Zijn er nog andere bestaande vaccins waarvan aanwijzingen zijn dat ze werken tegen het coronavirus?

“Ja, een interessant vaccin is dat tegen tuberculose”, weet professor Neyts. Het gaat hier om het zogenoemde BCG-vaccin. Dat wordt aan jonge kinderen gegeven die op plaatsen wonen waar de besmettelijke longziekte nog voorkomt. “Uit analyses blijkt nu dat in landen waar kinderen ingeënt worden met dit vaccin minder overlijdens worden vastgesteld door het coronavirus.”

Hoe zou dat kunnen komen? “Er is geweten dat dit vaccin een heel efficiënte activator is van het afweersysteem. Het traint als het ware ons immuunsysteem tegen ziekteverwekkers die het nog nooit heeft gezien. Dus wordt vermoed dat het vaccin tegen tuberculose ook wel een rol zou kunnen spelen bij het al dan niet ernstig ziek worden of overlijden nadat iemand besmet is met het coronavirus.”

Wanneer mogen we nu een vaccin verwachten dat ons beschermt tegen het coronavirus?

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn zegt dat dit nog jaren kan duren terwijl de Amerikaanse president Donald Trump denkt dat er nog voor het einde van dit jaar een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar zal zijn. Wat is realistisch volgens een viroloog?

“We moeten niet het optimisme hebben van Trump maar ook niet het pessisime van Spahn”, zegt Neyts afgemeten. Hij denkt dat de inschatting van de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie realistisch is. Die zei een tijd geleden dat er ten vroegste tegen de zomer van 2021 een vaccin zal zijn.

Beluister het gesprek met viroloog Johan Neyts in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet