Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: #weetikveel

#weetikveel

"Zingen is heel gezond voor de longen, want je spreekt een deel van je longen aan dat je met spreken niet gebruikt"

ma 28 dec. - 13:49

Longarts Eva Van Braeckel vertelt in #weetikveel alles over onze longen en de beschermingsmechanismes die ons lichaam heeft tegen bijvoorbeeld verstikking.
Eva Van Braeckel

Een aantal voorwerpen zijn alvast geen aanrader als je verstikking wil voorkomen: zo kent iedereen wel het verhaal van de flippo's uit de zakken chips. Eén vrouw stierf nadat ze stikte in zo'n plastic schijfje en de rage was voorbij. "Zo'n flippo is natuurlijk vrij groot, maar als je pech hebt...", vertelt longarts Eva Van Braeckel. "De flippo zal waarschijnlijk niet tot in de longen geraakt zijn, maar als hij vast geraakt in je keel, kan je luchtpijp ook volledig verstoppen."

Pindanootjes en kopspelden

Nog zo'n typisch voorwerp: pindanootjes. Er wordt aangeraden om kinderen tot 5 à 6 jaar geen pindanoten te laten eten. "Kinderen steken dat in hun mond, proeven die zoute smaak en schrikken daarvan. Vanuit die schrikreflex kunnen ze zo'n pindanoot inademen en dat nootje kan zich dan gaan verstoppen in je luchtpijptakken. Zo'n verstopping kan ook longontstekingen veroorzaken en het nootje moet dan ook met een tangetje langs de luchtpijp opnieuw verwijerd worden", vertelt Van Braeckel.

Nog een klein, maar potentieel gevaarlijk voorwerp zijn kopspelden. "Die worden vaak gebruikt door vrouwen met een hoofddoek en terwijl ze hun haar nog goed steken, hebben ze soms zo'n kopspelden in hun mond zitten", aldus Van Braekel. Als je dan inademt, kan ook zo'n speldje richting je luchtpijp vliegen. Ronduit gevaarlijk als zo'n scherp voorwerp in je longen terechtkomt, natuurlijk.

Hersenen en hart

De eerste lichaamsdelen die aangetast worden door een zuurstoftekort, zijn cellen ter hoogte van weefsels die veel energie verbruiken. Denk maar aan hersenen en onze hartspier.

Maar ons lichaam heeft een aantal mechanismen die ons beschermen tegen verstikking, zoals kraakbeenringen in onze luchtpijp die dienen om de luchtpijp open te houden. "Natuurlijk kan iemand met slechte bedoelingen daar nog altijd omheen", vertelt de longarts.

Gezond voor de longen

Voor mensen die hun longen eens extra willen 'ventileren', geeft dokter Van Braeckel nog een tip mee: "zingen en blaasinstrumenten bespelen, zijn heel gezond voor de longen. Je gaat namelijk een deel van je longen aanspreken die je anders niet (vaak) gebruikt". Allen aan de saxofoon dan maar? 

 

 

Beluister hier de volledige uitzending:

Ontdek meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet