Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Zo maak je je kinderen minder egoïstisch

ma 22 okt. - 11:23

Er is een heel simpele truc om kinderen minder egoïstisch te maken.
Het simpele goede oude ‘dankjewel leren zeggen'is dus heel verstandig

Vroeger kregen kinderen voor hun Plechtige Communie een vulpen. Tegenwoordig krijgen ze al een Playstation als ze een keer flink hun groenten hebben opgegeten. 

“We hebben geen Vlaams onderzoek. Maar als we kijken naar een Amerikaans lange termijn-onderzoek, dan is er wel een aanwijzing dat het materialisme de voorbije 50 jaar zou toegenomen zijn” zegt pedagoog Pedro De Bruyckere in 'Nieuwe Feiten'. En dat heeft zo zijn gevolgen: “Als de kinderen dan eenmaal in de werkelijke wereld staan kan dat wel voor stress zorgen.”

Dagboek

Maar hoe voorkomen we dan dat onze kinderen materialistische, egoïstische ettertjes worden?

“In Chicago is een boeiend onderzoek gedaan bij tieners” zegt De Bruyckere. Ze moesten gedurende twee weken een dagboek bijhouden. Eén groep moest gewoon noteren wat ze deden. De andere groep moest opschrijven waarvoor ze elke dag dankbaar zijn. Bijvoorbeeld: “Ik ben blij dat mijn ouders gezond zijn. Of: ik heb vandaag een mooie dag gehad dankzij de leerkracht.”

Dat deden ze heel nauwgezet: 96% van wat die 14 à 15 jarigen hadden opgeschreven, had ook echt met dankbaarheid te maken. Bij de andere groep (die gewoon moest noteren wat ze deden) kwam er maar 17% spontane dankbaarheid naar boven.

Dankjewel zeggen

Iedereen kreeg ook 10 briefjes van 1 dollar. Ze mochten zelf beslissen hoeveel ze aan het goede doel schonken en bewaarden. De dankbaarheidsgroep gaf meer aan het goede doel dan de gewone groep. Na die twee weken bleek de dankbare groep dus een pak minder materialistisch geworden.

Het simpele goede oude ‘dankjewel leren zeggen'is dus heel verstandig. “Het gaat vooral om hen te laten beseffen dat niet alles zo normaal is” besluit De Bruyckere.

Tot slot: een welgemeende dankjewel om dit artikel te lezen. Echt. Merci he!

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet