Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij lezen

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Zo ontvang en geef je een compliment zonder dat het ongemakkelijk wordt

do 1 mrt. - 6:24

Het is complimentendag vandaag, maar hoe vermijd je pijnlijke en ongemakkelijke situaties bij het geven van complimenten? Etiquette-experte Brigitte Balfoort biedt raad in 'De Ochtend'. "Het moet in de eerste plaats gemeend zijn."
Brigitte Balfoort maakt een onderscheid tussen complimenten in de privésfeer en op het werk

Je kent wellicht wel het gevoel: je krijgt een compliment, maar weet niet meteen welke houding aan te nemen. Of je wil een compliment geven, maar wil voorkomen dat het voor beide partijen ongemakkelijk wordt. Op deze complimentendag ging 'De Ochtend' te rade bij etiquette-expert Brigitte Balfoort.

Balfoort maakt een onderscheid tussen complimenten in de privésfeer en op het werk. "Onder vrienden kun je het hebben over een kledingstuk of hoe je eruitziet. Op het werk geef je een compliment voor wat iemand gedaan heeft", zegt Balfoort.

365 complimentendagen

"Meestal zijn het ondergeschikten die een compliment krijgen van hun baas, maar een leidinggevende mag ook af en toe eens een pluim krijgen", gaat ze verder. Al benadrukt Balfoort dat je als werknemer zeker met dat laatste niet mag overdrijven. "Je krijgt anders al snel het label "bazenpoeper" opgeplakt."

Het is bovenal belangrijk dat het compliment gemeend is. "Je moet ook heel gul zijn met complimenten", zegt ze voorts. "Er mogen zeker veel vaker complimenten worden gegeven, niet alleen vandaag. Meer nog:

Eigenlijk zouden er 365 complimentendagen per jaar moeten zijn.

Zo ontvang je een compliment

Hoe ontvang je nu een compliment zonder dat het voor jezelf of de gever van de blijk van waardering ongemakkelijk wordt? "Er is maar één manier om goed te reageren", zegt Balfoort. "De andere aankijken met een brede glimlach en "dank je" zeggen. Als je dat niet doet krijgt de andere een ongemakkelijk gevoel."

Wat je moet vermijden is gaan onderhandelen over het compliment. "Vermijd: "Ben je zeker dat ik goed sta in dat kleedje?", maar zeg gewoon bedankt en dat is het." Balfoort benadrukt ook de glimlach niet te vergeten. "Je moet de gever van het compliment ook met je lichaamstaal bedanken."

Wie in deze #metoo-tijden geen complimenten durft te geven, stelt de experte gerust: "Als je het puur hebt over een kledingstuk of over iemand zijn werk en niet over de benen of een ander lichaamsdeel, zal geen enkele dame of heer zich ongemakkelijk voelen", zegt ze.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet