Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Bonus

Zoek het midden op, in tijden van conflict

vr 23 dec. - 15:32

2016 was een jaar van veel conflict en polarisering, nog aangewakkerd door de sociale media. Bart Brandsma is filosoof en polarisatiemanager. Hij geeft trainingen om de lont uit het kruitvat te halen.
vredesduif - foto Belga

Van een kerststalletje in Holsbeek tot een hatelijke tweet van Donald Trump: wij-zij denken was alomtegenwoordig in 2016. Het is funest voor de sociale stabiliteit van ons continent, ons land, de samenleving, onze steden en buurten, onze scholen, zegt polarisatiemanager Bart Brandsma. Hij geeft trainingen in organisaties (gevangenissen, scholen, politiediensten...). Zo was Brandsma al aan het werk in het Atheneum van Antwerpen en in de Dossinkazerne in Mechelen.

Mensen moeten opnieuw 'het midden' verkennen, waar verbinding mogelijk is, los van het zich blindstaren op de uitersten.

Volgens Brandsma zit het polarisatiedenken tussen de oren, en het heeft voortdurend brandstof nodig. Die brandstof wordt geleverd door mensen die uitsluitend de  groepsidentiteit benadrukken. Brandsma noemt hen pushers, die er baat bij hebben om de tegenstellingen hoog op de agenda te houden, bijvoorbeeld Donald Trump.

Verander de doelgroep, verander het onderwerp, verander van positie en verander de toon!

is het advies van Brandsma, om de nuances in het middenveld te verkennen, zodat mensen daar een gedeeld belang kunnen ontdekken. Een discussie over snelheidsbeperkingen, met voor- en tegenstanders, is op die manier terug te voeren tot waar het echt om gaat: verkeersveiligheid in een buurt.

Bart Brandsma uit ook zijn respect voor Mohamed El Bachiri, die zijn vrouw Loubna verloor bij  de aanslagen in Brussel, en die een krachtige oproep deed om liefde te laten overwinnen op haat.

Als je geliefden getroffen worden, dan is de polarisatiedruk maximaal. Als je je dan op deze manier opstelt, dan dwingt dat respect af.

Meer info over het boek "Polarisatie, de dynamiek van wij-zij-denken" van Bart Brandsma op zijn website.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet