De wereld van Sofie
Zorgt één gezamenlijke taal voor een betere wereld?
wo 30 jan. - 11:15
“Als iedereen, van Afrika tot in Amerika, zijn kinderen vanaf de geboorte een eenheidstaal als Esperanto leert, dan zou de wereld er veel beter aan toe zijn.” Het was een quote die vorige week opnieuw opdook in het ‘in memoriam’ van Etienne Vermeersch, een van Vlaanderens meest invloedrijke filosofen. Zou de wereld inderdaad beter af zijn met een eenheidstaal?
Taalfilosoof Filip Buekens (KULeuven) beaamt dat in 'De Wereld van Sofie'.
(lees verder onder de foto)
"Taal is een onderdeel van communicatie en één taal zou dus de communicatie zeker bespoedigen. De vraag is alleen: welke taal kiezen we dan?"
Esperanto is een artificiële taal die op het einde van de 19de eeuw werd ontwikkeld en vervolgens fel gepropageerd werd. "Maar nu is het nuttiger om het Engels te gebruiken, dat is tegenwoordig onze Lingua Franca. Niet omdat het Engels beter of nuttiger is dan bijvoorbeeld het Mandarijns (de taal die het meest gesproken wordt in de wereld) maar omdat de meeste mensen het als een tweede taal gebruiken."
Ik pleit in ieder geval om meer op tweetaligheid in te zetten, en jongeren sneller een tweede taal aan te leren. De leeftijd van 3 tot 11 is ideaal.
Taal van ruzie en van liefde
Buekens hamerde ook op het belang van de moedertaal:
"Veel grondwetten zeggen dat mensen het recht hebben om te communiceren in de moedertaal. De vertrouwdheid van de moedertaal is niet te onderschatten. Het is de taal waar de ruzies en de liefdes zich afspelen."