Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Interne Keuken

Zwaartekrachtgolven

za 7 nov. - 15:08

Op de tippen van onze tenen zullen we zaterdag moeten staan. Het plan is om het te hebben over de meest mysterieuze natuurkracht: de zwaartekracht.
zwaartekrachtgoven volgens wikipedia

Interne Keuken over de zwaartekracht dus, en over zwaartekrachtvelden en zwaartekrachtgolven. We leggen er ons vooraf bij neer dat het ons intellectuele petje ver te boven zal gaan. Er gaat vast weer verteld worden dat de vierdimensionale ruimtetijd door de zwaartekracht gekromd wordt en dat een zwaartekrachtgolf de ruimtetijd even oprekt. Sven en Koen zullen knikken en "ja ja, professor" mompelen, en we zullen ons afvragen wat we met die abstracte kennis in het dagelijkse leven kunnen aanvangen.

Wel, het concept zwaartekrachtgolf heeft een concrete toepassing. Er bestaat zoiets als een zwaartekrachtsgolftelescoop. Die kan dat minieme oprekken van de ruimtetijd waarnemen, en op die manier "kijken" naar gebeurtenissen in het heelal. 

Een paar maanden geleden hebben wetenschappers met hun zwaartekrachttelescopen de botsing gezien van een zwart gat met een zeer mysterieus ding. Niemand weet precies wat het was; het was te zwaar voor een neutronenster en te licht voor een zwart gat. Het rare is: er bestaan geen dingen die zwaarder zijn dan een neutronenster maar lichter dan een zwart gat.

Over naar Freya Blekman. Zij is hoogleraar elementairedeeltjesfysica aan de VUB en onderzoekshoofd van de CERN-deeltjesversneller in Geneve. Ze heeft ons ooit op grandioze wijze ingeleid in de werking van haar deeltjesversneller, en we hopen dat ze ons op diezelfde grandioze wijze kan inleiden in de mysteriën van de zwaartekracht 

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet