Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Chris Van den Abeele: "Nachtnieuws heeft niet alleen de functie om mensen te informeren. Je bent een gezel ’s nachts."

wo 1 jul. - 9:18

De Nederlandse radiozender NH Radio experimenteert voor het nachtnieuws met een robotnieuwslezer. Nachtnieuwslezer Chris Van den Abeele is geen fan: "Een robot valt niet in slaap, maar dat lijkt me het enige voordeel", zegt hij in 'De Wereld Vandaag'.
Chris Van den Abeele

De Noord-Hollandse radio zet sinds kort een robotnieuwslezer in op momenten dat er geen mensen beschikbaar zijn. Het is voor alle duidelijkheid niet de bedoeling om altijd alle (nacht)nieuwslezers te vervangen door een computerstem. De teksten worden nog altijd door mensen geschreven, de robot leest alleen voor.

Beluister hieronder een kort fragmentje van de robotnieuwslezer:

Chris Van den Abeele, die op de VRT regelmatig het nachtnieuws leest, op de radio voelt zich nog niet meteen bedreigd. "Het heeft een geweldig voordeel: een robot valt nooit in slaap", zegt hij. "Dat is mij één keer overkomen, maar verder zie ik er geen enkel voordeel in. Al wil ik alles wel een kans geven."

Je hoort volgens Van den Abeele te duidelijk aan de stem dat het geen echte mens is die de berichten voorleest. "Nachtnieuws wil niet alleen de mensen informeren", verduidelijkt Van den Abeele. "Je bent een gezel 's nachts van de luisteraar. Je moet de mensen het gevoel geven dat je een mens bent."

Hoe werkt het nu?

Karim Dahdah is onderzoeker bij VRT Innovatie en legt uit hoe het werkt. "Een professionele stemacteur leest alles in, daar wordt een database van gemaakt en het algoritme doet de rest", legt hij uit. De technologie gaat er met rasse schreden op vooruit, maar Chris Van den Abeele heeft volgens Dahdah gelijk dat hij nog niet meteen voor zijn job moet vrezen.

Dahdah ziet nog twee heikele punten. "De meeste onderzoeken focussen zich op het Engels of andere grote talen", zegt hij. "Voor kleinere talen zoals het Nederlands staat de technologie nog niet zo goed op punt. Bovendien lig de focus vaak op Nederlands-Nederlands. Met een hollandse tongval dus.

Hoe vertaal je emotie naar iets wiskundig?

— Karim Dahdah, VRT Innovatie

Een tweede heikel punt is context. "Een mens kent de context van een verhaal, maar een robot niet. Hoe vertaal je emotie naar iets wiskundig", vraagt Dahdah zich af. Van den Abeele is het daarmee eens. "Een bericht over de diefstal van de gestolen juwelen van Julie Lejeune lees je op een andere manier dan de uitslag van een voetbalwedstrijd. De robot leest die op dezelfde toon."

Die context is volgens Dahdah ook inhoudelijk. "Een algoritme kan in zekere mate wel bepalen wat er belangrijk en minder belangrijk nieuws is, maar om een complex verhaal in heldere taal uit te leggen heb je een mens nodig", zegt hij. Ook in deze fakenews-tijden niet onbelangrijk: "Je hebt mensen nodig om te bepalen wat écht is." Nieuwslezers en journalisten hoeven volgens de onderzoeker dus nog niet vrezen voor hun job.

Beluister het gesprek met Chris Van den Abeele en Karim Dahdah in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet