Lege treinen en bussen in ons land

3 april 2020
Foto: Adam Chang
De bussen, treinen en trams rijden nagenoeg leeg rond, door de coronacrisis maken nog maar amper reizigers gebruik van het openbaar vervoer. Bij de NMBS is amper 5 procent van alle zitjes op de treinen ingenomen.

Hoewel er amper passagiers aan boord zitten, is het belangrijk dat er voldoende voertuigen blijven rijden zegt Dimitri Temmerman van de NMBS: "We laten die treinen rijden met een maximale capaciteit, zodat reizigers voldoende afstand van elkaar kunnen nemen".

Ook bij De Lijn is het reizigersaantal gekelderd. Daar zit men aan een bezettingsgraad van ongeveer 10 procent: "Dat betekent vooral dat er heel goed gehoor wordt gegeven aan de oproep om in uw kot te blijven", zegt woordvoerster Karen Van der Sype.

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB ziet iets meer reizigers op haar bussen, trams en metro’s. Daar zit men aan een bezettingsgraad van zo’n 15 procent. “Op sommige lijnen is het wel wat drukker, en moet veiligheidspersoneel of politie soms ingrijpen omdat er te veel mensen in een voertuig zitten. Maar globaal genomen is het heel rustig bij ons”, zegt An Van Hamme. De financiële impact van dit alles komt voor de MIVB nu even op de tweede plaats: “Onze eerste bezorgdheid is dit coronavirus aanpakken. Dat we nu minder kaartjes verkopen, is niet onze voornaamste bekommernis. We willen vooral dat iedereen zich nu aan de maatregelen houdt”.

Luister nog een gesprek met Lydia Peeters, Vlaams minister voor mobiliteit:

Bron: vrtnws.be en De ochtend