Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Legertje Turkse kevers moet opmars van eikenprocessierups stoppen

di 26 apr. - 3:22

Enkele honderden kevers die in Turkije werden gehaald, gaan in de provincies Antwerpen en Limburg ingezet worden in de strijd tegen de eikenprocessierups. Het gaat om de grote poppenrover. Dat is een soort die ooit ook hier voorkwam, maar zo goed als uitgestorven is. De kevers eten liefst grote, harige rupsen, bij voorkeur processierupsen.
poppenrover

Luister naar Kathleen Verstraete, entomologe en partner in het LIFE-eikenprocessierups-project

In de paasvakantie arriveerden zo'n 100 kevers en zo'n 300 eitjes ervan uit Turkije in ons land. De zogeheten grote poppenrovers werden door de provincies Antwerpen en Limburg naar hier gehaald, om in te zetten tegen de eikenprocessierups.

"Die kever wordt ook al in andere landen gebruikt als een biologische bestrijder van onder meer de eikenprocessierups en dat blijkt redelijk goed te werken", zegt Ann Milbau, projectcoördinator LIFE Eikenprocessierups bij de provincie Antwerpen. "We willen dus proberen of we dat hier in Vlaanderen ook kunnen toepassen, omdat we van het gebruik van biociden afwillen." (pesticiden die levende organismen doden, red.)

De kever zou geen gevaar mogen zijn voor andere dieren of planten. “De grote poppenrover is een inheemse keversoort die in Vlaanderen vroeger al een natuurlijke vijand was van de eikenprocessierups. Mede door het gebruik van DDT is de soort echter zo goed als uitgestorven”, legt Kathleen Verstraete in De wereld vandaag uit.

Als ze nu vlak bij nesten van de processierups worden uitgezet, gaan ze ook niet op zoek naar andere prooien

De grote poppenrovers zijn dan ook verlekkerd op grote, bij voorkeur harige rupsen, en liefst ook processierupsen.

Zenders

Opdracht is nu de kevers en de eitjes die de trip naar ons land overleefden, in leven te houden. Ze kregen eerst een andere rupsensoort te eten en nu worden ook de eerste eikenprocessierupsen verzameld en gevoerd. Einde mei zullen de kevers dan uitgezet worden. "Dat zal op plaatsen zijn waar er voldoende eikenprocessierupsen aanwezig zijn, maar anderzijds plaatsen waar nog geen andere vormen van bestrijding gebeuren en waar ook niet gespoten wordt. Hoogstraten is bijvoorbeeld al een mogelijkheid."

De diertjes zullen ook gevolgd worden. "We gaan die ook een zender geven, zodat we kunnen volgen waar ze naartoe gaan en of ze lang leven. Het is nu dus een kleinschalig pilootproject. Als het goed loopt, zullen we volgend jaar mogelijk grotere aantallen uitzetten."

Luister naar Kathleen Verstraete, entomologe en partner in het LIFE-eikenprocessierups-project

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet