"Leiden en lijden liggen dicht bij mekaar."

25 september 2016
De afgelopen week was voor Bart De Wever erg bewogen. De week eindigde met parlementsleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters die uit N-VA stapten. Maar bewogen weken roeren De Wever minder dan vroeger. “Op den duur krijg je een beetje eelt op je ziel."

De Wever vermoedt dat de affaire rond Vuye en Wouters later slechts een voetnoot in de geschiedenis zal zijn. "De geschiedenis heeft nooit minder mededogen dan voor diegene die net dat klein beetje geluk tekortkwam om z'n doelstellingen te bereiken."

 

De afgelopen weken moest hij enkele belangrijke beslissingen nemen, maar door zijn bedachtzame aard is dat niet altijd gemakkelijk. 

Visual

Op zulke momenten slaat voor hem de eenzaamheid toe. "Eenzaamheid is een beetje de prijs die je betaalt om politiek op een bepaald niveau te bedrijven. Daar moet je tegenkunnen." Hij voegt eraan toe dat ze wel met veel zijn, maar dat hij de moeilijkste beslissingen uiteindelijk alleen moet nemen. "Het is pas als de één A zegt, de andere B en een derde Z en je dàn de knoop moet doorhakken, dat het eenzaam is aan de top."

 

Houdt hij bij wat er zoal over hem verschijnt in de media? Dat er veel over hem werd gesproken en gedeclareerd is De Wever zeker niet ontgaan. "In het begin had ik een shitmap, maar die werd te dik."

 

 
Op het moment dat de klappen vallen moet je die als voorzitter ook opvangen. Dat is ook een stuk leiderschap. Leiden en lijden: dat ligt dicht bij elkaar.
Bart De Wever

Bekijk ook de integrale uitzending.