IS-leider doet "vertwijfelde oproep" aan troepen in Mosul

3 november 2016
IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi heeft zijn troepen opgeroepen om weerstand te bieden aan het Iraakse leger in de strijd om Mosul, in zijn eerste audioboodschap sinds ongeveer een jaar. VRT-journalist Rudi Vranckx, die in de omgeving is, hoorde er vooral een vertwijfelde oproep in. Op verschillende online media is een audioboodschap van ruim een half uur verschenen waarin al-Baghdadi zijn troepen probeert moed in te spreken. De timing van de boodschap is niet toevallig gekozen, gezien IS het als

Signaal dat IS zich bedreigd voelt

De boodschap is een signaal dat de groep zich ernstig bedreigd voelt, maar desondanks niet van plan is zich zomaar gewonnen te geven. Mosul is de tweede stad van Irak en het bolwerk van IS in het land. Het was in een van de moskeeën van de stad dat al-Baghdadi in juni 2014 zijn "kalifaat" uitriep, dat de door de terreurgroep veroverde gebieden in Irak en Syrië verenigde. Sindsdien is het door IS gecontroleerde gebied sterk afgenomen, en sinds 17 oktober zijn de Iraakse troepen gestart met een groot offensief om Mosul te heroveren.

Niet de hoofdstad

"Al-Baghdadi zegt dat Mosul een minaret is en niet de hoofdstad van het kalifaat. Daarmee wil hij eigenlijk al aangeven: als we Mosul verliezen, wil dat niet zeggen dat het kalifaat verdwenen is", zegt Rudi Vranckx over de boodschap van al-Baghdadi. "Hij roept de soldaten in de omgeving van Mosul op om geduldig en standvastig te zijn tegen de bombardementen van de VS en de bondgenoten.

Dat doet al-Baghdadi met deze woorden: "Aan alle mensen van Ninive (de provincie waarin Mosul gelegen is, red.), en vooral aan de strijders, pas op voor lafheid in de confrontatie met de vijand. Trek je niet terug...Eervol standhouden is duizend keer gemakkelijker dan terugtrekken in schaamte."

Bron: deredactie.be

Het is vooral opmerkelijk dat hij oproept om onderling niet te twisten, stelt Rudi Vranckx vast. “Luister naar jullie bevelhebbers, volg hen en blijf standvastig”, zegt hij. Eigenlijk is dit een vertwijfelde oproep.

Zelf in Mosul?

De boodschap van al-Baghdadi gaat niet alleen over de strijd van IS in Irak."Hij roept ook op om in Syrië weerstand te bieden. "En vooral heel opmerkelijk: hij doet ook een uitgebreide oproep om ook Turkije te gaan treffen. Turkije dat toch meer en meer de kant kiest tegen IS", aldus Rudi Vranckx, die eraan toevoegt dat deze boodschap niets zegt over het feit dat de IS-leider al dan niet in Mosul zou zijn. "Dit lijkt eerder een oproep aan zijn aanhangers in Mosul, terwijl hij er zelf misschien niet is."