Leo Van Broeck: "Misschien is het goed dat de mensheid eens stevig op zijn bek gaat".

8 januari 2017
Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck twijfelt bij het begin van dit nieuwe jaar tussen positivisme en pessimisme. Na de Brexit en de verkiezing van Trump ziet de toekomst er niet veelbelovend uit maar je kan het ook anders bekijken. "Misschien is het goed dat de mensheid eens stevig op zijn bek gaat. Dan kunnen we opnieuw beginnen."

"Een democratie krijgt de leiders die ze verdienen. Amerika is gestraft voor het duur maken van het onderwijs. Bij ons is de universiteit nagenoeg gratis. In dat opzicht is Amerika intellectueel gezien een ontwikkelingsland. Een bevolking die geen deftig onderwijs en inzicht krijgt, kiest voor visieloze leiders" , stelt Leo Van Broeck in Touché.

Nochtans is het nodig dat de wereld goed wordt geleid. "We zijn onze planeet behoorlijk om zeep aan het helpen. We hoeven niet te betalen voor onze zuurstof. Net daarom zouden we de voedingsbodem voor die zuurstof -de aarde- extra moeten beschermen. Maar dat doen we niet. Je kan acht jaar lang geen zak uitsteken en toch krijg je return on investment. Onze broodnodige zuurstof. Maar in plaats van die aarde aarde te laten zijn, bouwen we alles vol. We moeten stoppen met grond als kapitaalproduct te zien. Je kan je moeder niet verkavelen. Die economische groei waar zovele politieke leiders naar streven, is niet eindeloos en heeft kwalijke gevolgen."

"Bezit is niet meer van deze tijd. Een boormachine gebruiken we gemiddeld tien minuten in ons leven. We rijden gemiddeld zesenvijftig minuten per vierentwintig uur met onze auto. Dat kan niet langer. Deelauto’s en co-housing worden een noodzakelijkheid. Het ecologisch rendement moet zich aanpassen anders halen we het niet. We moeten ons nederiger opstellen ten opzichte van het eco-systeem. Zoniet, kunnen we binnenkort onze fauna en flora alleen nog zien in de zoo".

Maar misschien is er toch een oplossing, zegt Leo Van Broeck: "Als we allemaal doodgaan, komt het allicht snel weer goed moet onze planeet. Op facebook staan nu al cynische posts zoals ‘Roken is goed voor het milieu want sigaretten doden mensen’. Dat is hoopgevend. Dat is het begin van inzicht: wij zijn het probleem. We hebben het recht niet om zoveel te claimen. Het is alleen erg dat we zo cynisch moeten zijn voor het tot ons doordringt.

Radio 1 Select