Leonard Cohen - You want it darker

24 oktober 2016
Deze zomer stierf Marianne Ihlen. Twee dagen voor ze weggleed, ontving ze een brief van Leonard Cohen. Aan haar sterfbed neuriede een vriend ‘Bird on the wire’.

Leonard Cohen schreef het voor haar. Net als ‘So long, Marianne’. In zijn laatste boodschap verzekerde de dichter (die nu ook wel eens de Nobelprijs mag winnen) zijn ex-geliefde dat hij haar snel zou volgen.

“Ik overdreef", stelde hij ons inmiddels gerust. Of we niet te zwaar wilden tillen aan de afscheidsplaat die ‘You want it darker’ onbetwistbaar is. We proberen, maar de 82-jarige reciteert met grafstem zinnen als ‘I’m leaving the table/I’m out of the game’ en ‘I guess I’m just/ someone who/ has given up/on the me and you’. Het koor van zijn synagoge in Montreal herhaalt ‘Hineni’, Hebreeuws voor ‘Ik ben klaar, Heer’.

Niet dat Leonard Cohen voor het eerst mijmert over sterfelijkheid en religie. Verre van. Maar nooit eerder voelde je daarbij berusting. Ook in een uitdovend libido: ‘I don’t need a lover/That wretched beast is tamed’. Cohen is kwaad op god en moe van het leven. ‘I’m angry and I’m tired all the time/I wish there was a treaty/ between your love and mine’.

Zoon Adam ontfermt zich als mantelzorger over de productie van ‘You want it darker’. Omdat vader zich de laatste jaren bezondigde aan foute synthesizers en achtergrondkoortjes. Cohen Jr. houdt het kaal waar nodig en voegt met mate strijkers en zangeressen toe. Zonder ergens uit de bocht te vliegen.

We gunnen Leonard Cohen nog veel platen. Maar mocht hij hierna komen te gaan, dan kan ‘You want it darker’ dienen als zijn Johnny Cash-album. Een ultieme opflakkering van een gelouterde man, die gelatenheid koppelt aan kracht en een heldere kijk op leven en vooral dood.

Radio 1 Select