Les Enfants de la Collaboration

28 november 2020
De Kinderen van de Collaboratie was spraakmakende televisie. Drie jaar later heeft de RTBF, aan de andere kant van de taalgrens, de Franstalige tegenhanger ervan gemaakt.

Het lijkt vanzelfsprekend om zo een tegenhanger te maken. Maar dat was het niet. De collaboratie verliep anders in het zuiden van ons land. De herinnering is er anders, de verwerking ging er anders, de gevoeligheden liggen er anders. Het taboe dat op de collaboratie rust, is in Franstalig België veel groter dan in Vlaanderen. 

Dat bleek toen Koen Aerts, de historicus die Kinderen van de Collaboratie bedacht en er het initiatief voor nam, zijn voorstel bij de RTBF ging pitchen. De reactie was in eerste instantie beleefd terughoudend, met veel twijfel en pudeur. Maar uiteindelijk is het gelukt. Met een veel kleiner budget, slechts één aflevering, vorige woensdag uitgezonden. De zoektocht naar getuigen verliep veel moeizamer dan in Vlaanderen, en de reacties zijn minder massaal.

Zaterdag is Koen Aerts onze gast. We praten met hem over die terughoudendheid en we zoeken uit hoe die te verklaren is vanuit de collaboratie-geschiedenis in Franstalig België.

Je kan Les Enfants de la Collaboration bekijken op RTBF Auvio.

Beluister het volledige gesprek :