Het beste van De Wereld van Sofie: "Less is more"

18 juni 2019
De hele week blikken we terug op alle voorbije 200 afleveringen van 'De Wereld van Sofie'. Op de reportages die bleven hangen, gesprekken die we graag nog eens willen horen en mensen, wiens verhaal we te interessant vinden om maar één keer uit te zenden. Vandaag verzamelen we verhalen onder de noemer 'Less is more'.

Tv-presentatrice Annemie Struyf kwam vertellen over een boek dat voor haar heel wat veranderd heeft. "Opgeruimd" van Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe. Struyf vertelde hoe helend het voor haar was geweest om haar huis te ontdoen van alle ballast en van wie ze het boek kreeg...

Beluister hier het gesprek met Annemie Struyf:

Lodi Planting is een man van wie alle bezittingen in een bezemhok passen. Zo leeft hij het liefst. Ward Bogaert zocht hem enkele maanden geleden op.

Moraalfilosoof Stijn Bruers doet het ook met minder. Met minder loon. Bruers is effectief altruïst. Hij weet hoe je op een zo efficiënt mogelijk het goede kan doen. Als prioriteit, vertelde hij, moeten we stoppen met vlees eten. En vervolgens moet je een substantieel deel van je inkomen aan goede doelen geven.

Beluister hier het gesprek met Stijn Bruers:

In de allereerste uitzending hadden we het over nieuwsmijders. Mensen die besloten hebben het nieuws niet meer te volgen. Omdat het ballast is, ze er niet gelukkig van worden. Flip Kowlier is zo’n nieuwsmijder. Maar is het ook erg als we geen nieuws meer volgen? We vroegen het aan moraalfilosoof Ignaas Devisch.

Hoe ambitieus moet je zijn in het leven? Acteur Frank Focketyn die heeft geen ambitie, zo zegt hij zelf. Hij legde aan Lotte De Caluwé uit waarom hij een leven zonder ambitie verkiest.

Beluister hier het gesprek met Frank Focketyn:

We hebben de luxe om ons dingen te ontzeggen, gewoon omdat we al zo veel hebben en kunnen. Cartoonist Zaza permitteert zich de luxe om niet op reis te gaan. Hij doet het al zijn hele leven zonder vakantie. Geen gemis, dat kon hij ons verzekeren.

Beluister hier het gesprek met Zaza:

Luister hier naar onze uitzending:

Lees ook: