Leuven verdrinkt in boetes: stad vraagt hulp aan externe firma

27 november 2018
© Belga
Leuven schrijft almaar meer GAS-boetes uit. Zoveel zelfs dat de stad de administratie van die boetes niet meer zelf aan kan.

Het hoge aantal boetes heeft vooral te maken met het circulatieplan in Leuven. Er staan nu al verschillende slimme camera's in de stad die registreren wanneer je bijvoorbeeld een straat inrijdt waar dat niet mag. Daar komen binnenkort nog een aantal extra camera's bij door een nieuwe fase in het circulatieplan. En daardoor verwacht Leuven dat er binnenkort tot 3000 overtredingen per week zullen zijn. Zoveel boetes kan Leuven niet meer op eigen houtje verwerken en daarom wilt de stad een externe firma inhuren om de administratie over te nemen.

Cashkoe

Oppositiepartij N-VA is niet te spreken over die manier van werken. Volgens de partij ziet de stad de ANPR-camera's te veel als een extra bron van inkomsten. "Als je een circulatieplan invoert en je ziet dat daarna steeds meer mensen een overtreding begaan, dan moet je je daar toch vragen bij stellen", vindt Lorin Parys (N-VA). "Geef mensen eerst een waarschuwing in plaats van meteen boetes uit te schrijven. De signalisatie moet beter aangeduid worden. Nu zijn de camera's een "cashkoe" en dat kan niet de bedoeling zijn."

Beluister het interview met Louis Tobback in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'