Leve de luiheid

19 februari 2020
Bijna vakantie. Maar. Voor je die prachtige lege dagen volstopt met bezoekjes, musea, etentjes, en de kindjes op kamp stuurt om vanalles te gaan doen, bedenk dat het ook een optie is om even helemaal NIETS te doen! Om die dagen gewoon prachtig leeg te laten. En eens goed en zalig lui te zijn. We weten het, dat is moeilijk. Want, we worden zo niet meer gekweekt? Waarom is het zo moeilijk om helemaal niets te doen? Wie heeft ons ooit ingeprent dat luiheid een zonde is?

Gelukkig zijn er experts in luiheid, luieriken eersteklas, die ons misschien de richting kunnen aanwijzen. Professor Johan Braeckman is moraalfilosoof aan de Universiteit Gent. U trekt het land rond met de lezing "Leve de luiheid". Over de deugdelijkheid van het luiwammes zijn. Waarom?

Reporter Brecht Devoldere kreeg de moeilijkste opdracht ooit: “Brecht, doe eens lui”, een reportage waarin je… niets doet! Dat blijkt toch moeilijker dan gedacht!

Dé grootste literaire luiaard van zijn tijd, dat moet “Oblomov” zijn? Er kwam zelfs het woord “oblomovisme” van, wat voor “luierik”, “luiheid” staat. Een vraag voor Johan De Boose.

Over Jan De Wilde staat in het Belgisch pop- en rockarchief “een artiest die geplaagd wordt door een legendarische luiheid”. Maar is hij echt zo legendarisch lui? En wordt hij ook echt geplaagd door die luiheid? Ward Bogaert ging bij hem langs.

Ook volgens de Canadese bestsellerauteur Jennifer McCartney - die op dit moment furore maakt met het boek ‘Leef als een luiaard’ - zijn hard werken en productiviteit volstrekt overroepen. Ook volgens haar is een flinke dosis luiheid net gezond. Maar hoe zit het eigenlijk met de luiaard? Is dat écht zo’n lui dier? We vragen het aan een ervaringsdeskundige: voormalig luiaard-verzorger Veerle Dewit.