Leve de verveling!

26 september 2018
Geen tijd om je af en toe eens goed te vervelen? Nochtans leidt verveling vaak tot de beste ideeën en interessantste inzichten! Wat voor de ene zich stierlijk vervelen is, is voor de andere een bron van dagelijks amusement.

De film “Wij”, naar het gelijknamige boek van Elvis Peeters, komt vandaag in de zalen. Het gaat over tieners die zich stierlijk vervelen en dan alle remmen losgooien. Ze glijden af naar prostitutie, amateurporno, geweld, intimidatie. Pubers en verveling, misschien niet de beste combinatie? Elvis Peeters vertelt of verveling bij hemzelf wél tot schoonheid en inspiratie voor volgende boeken leidt.

Joris Capenberghs (antropoloog en cultuurhistoricus) houdt een pleidooi voor doelloos rondlopen, lanterfanten. Je al wandelend schijnbaar vervelen. Want dat bracht menig filosoof al tot de interessantste inzichten.

Van Stefan van der Stigchel (experimentele psychologie Universiteit Utrecht) verschijnt in oktober het boek “Concentratie”. Een van de hoofdstukken is gewijd aan verveling en wat er dan in onze hersenen gebeurt: er wordt een deel actief waardoor we kunnen dagdromen maar ook reflecteren.

De winterbeelden op televisie. Wie kijkt daar naar? En… is dat niet euhm… vervelend? Reporter Vincent Byloo op bezoek bij die-hard fans in Lubbeek.

Muzikant Wannes Cappelle is fan van het boek “Luie ouders hebben gelijk” van de Brit Tom Hodgkinson. Een pleidooi om je kinderen niet de hele tijd te willen entertainen. Laat ze zich maar eens vervelen! Vaak is het vervolg een creatief spel.

Muzikanten die zich hoorbaar vervelen, geeft dat ook vervelende muziek? Vincent Byloo.

Lees ook: