Leve het vakmanschap

26 april 2019
“Hoe maakt u het?” is zondag de vraag van de negentiende editie van de Erfgoeddag. We bezoeken ze graag, de warme bakker, de meubelmaker, de kaasmaker,.. Maar als er studierichtingen gekozen moeten worden, kiezen we veel minder voor de vakschool. Beroeps- of technisch onderwijs is voor velen minder aantrekkelijk, waardoor er krapte is op dat deel van de arbeidsmarkt. En met als gevolg dat heel wat vakmanschap verloren gaat, omdat er geen opvolging is. De Wereld van Sofie over vakmanschap .

Voelen bouwvakkers zich ondergewaardeerd? Reporter Brecht De Voldere trok naar een werf in Vilvoorde.

De Nederlandse schrijfster Marianne Zwagerman wil af van de term “laaggeschoold” die mensen die met hun handen werken al te vaak te beurt valt. 

Sam De Kegel schreef in 2015 het boek “Zeg ken jij de mosselman” over verloren gegane ambachten. Ziet hij sindsdien nog ambachten onder druk staan? Zijn er weer niet heel wat ambachten hip geworden de laatste tijd?

Titus De Voogdt heeft het naast zijn job als acteur echt nodig om met zijn handen te kunnen werken. Reporter Ward Bogaert trok naar zijn atelier waar hij messen, meubels en boten maakt.

Wat gebeurt er in je hersenen als je met je handen aan de slag gaat. Is het inderdaad het beste recept zoals Titus De Voogdt aangeeft om je hoofd leeg te maken? Een gesprek met neuroloog Chris van der Linden (AZ Sint-Lucas in Gent).

Wat is nog de waarde van de term “ambachtelijk” in onze winkels? Is het niet vooral een holle marketingtruc geworden? Vincent Byloo wandelde door de Delhaize in Kessel-Lo met Kim Willems, professor marketing aan de VUB.