"Leven met een pacemaker is als een bril dragen"

4 september 2017
Verschillende pacemakers lopen het gevaar gehackt te worden, dat kwam vorige week aan het licht. Tijd voor een update van die pacemakers dus. Maar hoe ga je om met dat nieuws? Benjamin Van Synghel heeft al 27 van zijn 29 levensjaren een pacemaker.

Toen Benjamin Van Synghel een jaar of twee was, kwam aan het licht dat hij een hartaandoening had. Niet veel later kreeg hij een pacemaker. Hij vergelijkt het met een bril dragen: 

"Als je een bril draagt, is dat eerst wat vreemd. Maar na een tijdje word je het gewoon." Dat neemt niet weg dat zijn leven er toch door beïnvloed wordt: "Zo kan ik bijvoorbeeld niet zomaar door een metaaldetector lopen als ik op reis ga."

Veel problemen ondervond Benjamin nog niet van zijn pacemaker. Hoewel, een tiental jaar geleden kreeg zijn moeder een telefoontje: "Er was iets mis met de lading pacemakers waarvan de mijne er één is. Toen werd er preventief een nieuwe pacemaker geplaatst." Zonder pacemaker zou Benjamins hart kloppen aan 25 à 30 slagen per minuut, wat bijzonder traag is.

Radio 1 Select