Leyla zamelt spullen in voor de vluchtelingen in Duinkerke

12 november 2020
Heb jij hem al uithangen, de vlam van 'De Warmste Week'? Met de vlam geef je aan dat jij je wilt inzetten voor een ander. Dit kan door bijvoorbeeld een simpel gesprek met je buurvrouw, maar je kan ook een actie opzetten zoals Leyla. Ooit moest ze zelf vluchten uit Bosnië, nu zamelt ze spullen in voor de vluchtelingen in Duinkerke.

Leyla startte een actie om de vluchtelingen in Duinkerke te helpen, die daar nog steeds ondergedoken zitten in de bossen. “Ondanks alles is iedereen er positief en hoopvol", vertelt ze over de mensen die ondertussen voor haar al vrienden geworden zijn. “In Duinkerke zitten nog een 400 tot 600-tal mensen. Ik ben er ondertussen al verschillende keren geweest, dus ken de mensen al goed." Hun situatie is zeer schrijnend, vertelt Leyla: "Zeker nu de dagen kouder worden, met de regen, de modder, ..." Ze brengt hen regelmatig eten en materiaal: “Nu zijn dat vooral slaapzakken, tenten, dekens, kledij en schoenen: zeker nu het kouder wordt zijn dat zaken die ze echt kunnen gebruiken.”

Leyla is erg getroffen door het verhaal van de vluchtelingen, omdat ze er ook zichzelf in herkent. "Wij zijn zelf, jaren geleden, vanuit Bosnië vertrokken, mijn vader, mijn moeder en wij, de kinderen. Dat was een lange vlucht door Duitsland, langs Nederland, tot in België. Ik weet hoe het is om in een machteloze positie te zitten, in een land waar je niet welkom bent en niemand om je situatie geeft. Ik weet hoe zij zich voelen.”

Samen met een talloze groep van vrijwilligers rijdt Leyla wekelijks richting Duinkerke. “Het gaat niet alleen om het materiaal brengen, maar ook er gewoon even bij gaan zitten en luisteren naar hun verhaal. Ze voelen zich begrepen omdat er geluisterd wordt. De vrijwilligers zien de mensen omdat ze mensen zijn. Helaas is dat niet altijd zo.”

Wil je zelf meehelpen aan de actie van Leyla? Klik dan door naar de pagina van 'De Warmste Week'

Beluister het gesprek met Leyla in 'Byloo':

Lees ook:

Lijst van artikels