Liam, de enige verdwijning die de Cel Vermiste Personen niet kon oplossen: "Uiteraard kleeft dat aan mij"

3 mei 2018
Het is vandaag exact 22 jaar geleden dat de toen 2-jarige Liam Vanden Branden verdween in Mechelen. Het gaat om de enige verdwijningszaak die nooit opgelost is geraakt sinds de oprichting van de Cel Vermiste Personen. "Uiteraard zit ik daar nog mee", zegt Alain Remue, het hoofd van de Cel in 'De Ochtend'.

Liam Vanden Branden verdween op 3 mei 1996 in de buurt van het Zennegat in Mechelen. Wat er precies is gebeurd, is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Wel zeker is dat de jongen na 17 uur die bewuste dag nooit meer is teruggezien.

De verdwijning van Liam is de enige zaak die tot nog toe niet is opgelost sinds de start van de Cel Vermiste Personen. Die aparte dienst werd in 1995 opgericht, in een tijd die vooral in het teken stond door de zaak-Dutroux.

Elke verdwijning die niet is opgelost, blijft aan je kleven. Maar toen Liam verdween, bestonden wij al

"Elke verdwijning die niet is opgelost, blijft aan je kleven", zegt diensthoofd Alain Remue in 'De Ochtend'. Hij verwijst onder andere naar Nathalie Geijsbregts, die in 1991 verdween en ook nog niet is teruggevonden. "Maar toen Liam verdween, bestonden wij al. En ondanks onze inzet zijn wij er nooit in geslaagd om Liam terug te vinden. Daar sta je toch elke jaar opnieuw even bij stil. Uiteraard zit ik daarmee."

Doorheen de jaren heeft Remue ook de ouders van Liam leren kennen. "De mama hoor ik niet meer zo vaak, maar de papa zie ik af en toe. We praten dan over Liam en over de verdwijning. Het kan toch niet dat we hem nooit gaan terugvinden, stellen we dan. Maar anderzijds moeten we ook naar de realiteit kijken, want die verandert niet."

Misschien was het anders gelopen mochten we toen de middelen hebben gehad die we nu hebben.

"De zaak rond Liam ligt momenteel stil, want zoeken om te zoeken heeft geen enkele zin", zegt het hoofd van de Cel. "Alles wat we konden doen, hebben we gedaan. Maar misschien was het anders gelopen mochten we toen de middelen hebben gehad die we nu hebben. Al is dat altijd moeilijk om je daarover uit te spreken."

De kans dat we ooit weten wat er is gebeurd met Liam, lijkt klein. "Mijn hypothese is dat hij in het water is gevallen, maar zijn vader denkt dat hij is ontvoerd. Niet per se door een pervert, maar misschien door iemand die geen kinderen kan krijgen of een kind verloren heeft. Hij denkt dat Liam vroeg of laat aan zijn deur zal staan, op zoek naar zijn herkomst. Ik hoop oprecht voor hem dat dat het geval zal zijn."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'