Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Libanon in rouw na explosie: ruim 100 doden onder wie 2 Belgen, 300.000 mensen dakloos en graanvoorraad in gedrang

wo 5 aug. - 4:20

Libanon is in rouw na de verwoestende explosies van gisteren in de haven van Beiroet waarbij al meer dan 100 doden gevallen zijn, onder wie 2 Belgen. Er zijn ook meer dan 4.000 mensen gewond en er zijn nog veel vermisten. Zo'n 300.000 Libanezen zijn dakloos. Door de verwoesting van de haven dreigt nu ook de import van vitale levensmiddelen als graan of brandstoffen stil te vallen."We hebben graanreserves voor iets minder dan een maand", meldt de minister van Economie.
Libanon

De hele stad werd dooreengeschud als gevolg van de explosie die tot ver buiten de stad te horen was. De voorbije nacht bleven ambulances af en aan rijden in Beiroet, de ziekenhuizen zijn intussen volgelopen. Ook de haven is nog de hele nacht blijven branden. De wijk rond de haven ligt volledig in puin, ook gebouwen kilometers verderop hebben als gevolg van de explosie zware schade opgelopen.

Er zijn intussen al meer dan 100 doden geteld, onder wie 2 Belgen. Het zou om een man gaan die met zijn gezin in Beiroet woont. Het tweede slachtoffer is een vrouw. Ze zijn allebei van Belgisch-Libanese afkomst. "Er zijn zo'n 2.200 Belgen ingeschreven in de ruime straal rond Beiroet", zegt Karl Lagatie, woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan VRT NWS. "Zij zijn gisteravond allemaal gecontacteerd door de ambassade via sms."

"Het is nog steeds grote chaos hier", zegt correspondente Daisy Mohr in "De ochtend". "Dit is een grote uitdaging voor de ziekenhuizen, sommigen hebben ook veel schade opgelopen. Enkele grote ziekenhuizen liggen ook in de buurt van de haven, dus die zijn sowieso uitgeschakeld. Er was een enorme toestroom aan slachtoffers, mensen werden opgeroepen om bloed te geven. Ze hebben de slachtoffers zo goed mogelijk proberen te verdelen over de functionerende ziekenhuizen. Maar dat is allemaal heel ingewikkeld, want ook hier zitten ze midden in de coronacrisis, waardoor de ziekenhuizen al flink onder druk staan. Dit konden ze er zeker niet nog eens bij hebben."

Daisy Mohr, correspondente Beiroet was net thuis:

De explosie werd door ooggetuigen vergeleken met een "aardbeving". "De ravage is enorm", zegt Mohr.  "Ik ben meteen richting de stad gereden en hoe dichterbij ik kwam, hoe groter de ravage: er liggen overal enome hoeveelheden glasscherven, puin, het is niet te beschrijven bijna."

Oorzaak?

Er was al een tijd een brand in de haven en daarop volgde een explosie die veroorzaakt zou zijn door 2.750 ton ammoniumnitraat. Dat is een chemische stof die in kunstmest zit. De stof wordt ook gebruikt voor springstoffen in de mijnbouw en in bommen. De stof lag volgens president Aoun al 6 jaar op een onveilige manier opgeslagen in een pakhuis centraal gelegen in de haven. De voorraad is jaren geleden in beslag genomen, maar werd nooit vernietigd, zoals oorspronkelijk voorzien was. Correspondente Daisy Mohr benadrukt dat er nog heel veel vragen zijn over de oorzaak. "Er is een onderzoek gestart, maar hoeveel we daardoor te weten zullen komen, blijft de vraag. Met al die verwarring, blijven op dit moment alle opties open."

Verschillende landen waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Iran en zelfs Israël (een oude vijand van Libanon) hebben al humanitaire hulp toegezegd na de verwoestende explosie.  Frankrijk stuurt spoedartsen en medisch hulpmateriaal en Nederland heeft hulp aangeboden bij de zoek- en reddingsoperaties. Ook onze minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin heeft namens België al hulp aangeboden "om de gevolgen van deze vreselijke explosie te overwinnen".

Nationale rouw

Premier Hassan Diab heeft voor morgen, woensdag, een dag van nationale rouw afgekondigd. President Aoun zegt de twee weken lang de noodtoestand moet worden uitgeroepen.Account op Instagram om vermisten terug te vinden

Er wordt gevreesd dat er nog veel mensen onder het puin liggen en heel veel mensen zijn ook op zoek naar familieleden en vrienden van wie ze nog niets gehoord hebben. Op Instagram is intussen een account aangemaakt dat moet helpen om mensen terug te vinden die  vermist zijn geraakt. Het account Locate Victims Beirut heeft al 50.000 volgers en er zijn al bijna 100 foto's en verhalen geplaatst van vermisten.

Aan de pagina is ook een inzamelingsactie gekoppeld. De organisatie Impact Lebanon, die humanitaire hulp verleent, wil geld inzamelen voor noodhulp.

"Veel mensen zitten ook zonder huis en weten niet waar naartoe", zegt Mohr. "Er zijn hotels die gratis kamers aanbieden aan mensen die niet thuis kunnen. Mensen helpen elkaar, er is veel samenhorigheid, maar dit is niet iets wat zomaar in een paar dagen is opgelost."

Belgische ambassade geraakt

Door de explosie is ook het gebouw van de Belgische ambassade geraakt. Er is wat materiële schade. Woordvoerder Karl Lagatie van Buitenlandse Zaken zegt dat twee medewerkers en twee familieleden lichtgewond zijn geraakt, mogelijk door rondvliegende scherven.

Luister naar Karl Lagatie, woordvoerder bij Buitenlandse Zaken:

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet