Libië = Jamahiriya = republiek van de massa's

2 maart 2011

Broeder leider is vandaag weer op de Libische staatstelevisie geweest, live vanuit een balzaal in Tripoli en omringd door een enthousiaste schare aanhangers. Het was zijn derde publieke optreden sinds het uitbreken van de protesten. Aanleiding was deze keer de Libische nationale feestdag.

Op 2 maart 1977 maakte Khaddafi van Libië een 'Jamahiriya', wat je zou kunnen vertalen als 'staat van de massa's'. Het betreft een neologisme dat hij brouwde uit het woord 'jumh?riyyah' ('republiek'). Hij verving 'Jumh?r' ('publiek') door 'jam?h?' ('de massa's). Libië heet sindsdien officieel 'Grote Libisch-Arabische Socialistische Volks-Jamahiriyah' (Arabisch: ?????????? ??????? ??????? ??????? ?????????? ??????).

In zijn toespraak benadrukte de kolonel nog eens dat hij niét de machthebber is in het land. En een functie die je niet bekleedt kan je natuurlijk ook niet neerleggen. Hij noemde zichzelf 'enkel een symbool voor het Libische volk' en toonde weinig begrip voor het westerse onbegrip inzake het Libische politieke systeem. "We steken onze vingers in de ogen van zij die denken dat de macht in Libië bij iemand anders dan het Libische volk ligt".

Laten we tenminste probéren het Libische politieke systeem te vatten.

Lees en beluister ook