Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Lichaamstaal: de enige taal die we allemaal 'spreken'

do 15 nov. - 9:08

Het voorbije weekend de beelden gezien van de staatshoofden die Wereldoorlog I herdachten? Een feest voor analyses over lichaamstaal. Want zelfs als je niets weet over de verhoudingen tussen die mensen, worden die zonder één woord meteen duidelijk.
foto

De lichaamstaal in deze beelden spreekt boekdelen: Macron en Merkel begroeten Vladimir Poetin beleefd maar met strakke gezichtsuitdrukking. Dat staat in schril contrast met de breed lachende Trump, die zichtbaar blij is om Poetin te zien. Trump geeft Poetin een schouderklopje, en andersom. Angela Merkel geeft vervolgens een monkellachje prijs. 

In De Wereld van Sofie duiken we in de wondere wereld van de lichaamstaal. Welke inzichten rond lichaamstaal helpen je bij onderhandelingen op het werk, bij een pokerspel, bij een eerste date met iemand? Wat kunnen we al dan niet met zekerheid zeggen over lichaamstaal? Hoe wetenschappelijk bewezen is dat allemaal? We leggen het voor aan Dana Ketels - directeur van het Belgische Centrum voor Lichaamstaal.

Kinderen met een autismespectrumstoornis hebben vaak moeite met het lezen van iemands lichaamstaal. Kamal Leemans is de moeder van Viktor, die begeleid wordt in het Antwerps revalidatiecentrumwaar Jessy Wouters een van de kindertherapeuten is.

Charlotte Van Brabander is naast HR-consulente ook pokerspeelster op hoog niveau. Hoe slaagt zij erin een pokerface op te zetten?

Als er in Europa één volk is dat druk gesticuleert, zijn het de Italianen! Hoe komt dat? Als er iemand het antwoord weet, is het Joost Houtman, auteur van “Bella Figura - waarom de Italianen zo Italiaans zijn”.

Wat is het verhaal achter enkele universele vormen van lichaamstaal? Een vuist maken, de fameuze middelvinger, de duim omhoog… De prachtigste ontstaansgeschiedenissen doen daarover de ronde. Een greep uit het aanbod met Vincent Byloo onder het motto “si non e vero, e ben trovato”.

Reporter Ward Bogaert stond oog in oog met het paard Umerto. En met paardentrainer Luc Dedeene van paardenpension Equus Sensus. Paarden zijn meesterlijk in het lezen van lichaamstaal. Ze worden niet voor niets ingezet om mensen met psychosociale problemen duidelijk te maken wat hun ratio probeert te verdringen maar hun lichaam wél duidelijk maakt.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet