Lichtgevende insecten

23 april 2016
Wij - ik spreek voor de voltallige redactie van Interne Keuken - kennen het vuurvliegje en de glimworm enkel van horen zeggen. Nooit gezien.

Ik - nu spreek ik, Koen, voor mezelf - dacht dat de vuurvlieg en de glimworm tot het universum van trollen, elfjes, tovervrouwen en de vijf Gompies behoorden. Sprookjesfiguren.

Maar toen dook Raphael De Cock(*) op. Hij is glimworm- en vuurvliegjesonderzoeker bij Natuurpunt.

Natuurpunt is een ernstige club, en houdt zich niet onledig met het bestuderen van sprookjesfiguren. Bijgevolg moeten vuurvliegjes en glimwormen echte, aardse beesten zijn.

Waarom heeft de Interne Keukenredactie, drie man sterk, dan nog nooit zo een diertje opgemerkt? Je kan er onmogelijk naast kijken: ze geven licht in het donker, verdorie.

Om dat ze zeldzaam zijn. En steeds zeldzamer worden. Tot de jaren vijftig kwamen glimwormen en vuurvliegjes veelvuldig in Vlaanderen voor, vertelt ons Raphael De Cock. Aha! De redactie van Interne Keuken heeft dus nog nooit een glimworm of een vuurvlieg gezien omdat wij simpelweg te jong zijn.

Raphael wil een Vlaamse vuurvliegjes- en glimwormeninventaris maken. Maar het telwerk gaat hij niet zelf doen, daarvoor rekent hij op u. Burgerwetenschap, heet dat. Ziet u geregeld kleine groenige lichtjes in uw tuin? Meldt u bij Natuurpunt. 

En luister zaterdag, want Raphael zit aan de Keukentafel.

 

(*) Raphael De Cock heeft meer dan één merkwaardig interessegebied en was daarover een paar jaar geleden al eens te gast in de Keuken.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...