Liefdes Verdriet

9 juni 2018
'Oh, uyayazi iphandwa kuphi imali' siste een jongen toen Niels Posthumus gearmd met een donkere vriendin door Johannesburg liep. 'Weet je wat dat betekent?', vroeg ze hem verontwaardigd. 'Hij zegt dat ik weet waar het geld zit, dat ik goed werk van je maak.'

In de tijd van de apartheid waren interraciale relaties in Zuid-Afrika simpelweg verboden. Niels Posthumus - correspondent voor de Nederlandse krant Trouw - weet uit eigen ervaring dat gemengde koppels vandaag nog altijd uitzonderlijk zijn. Huidskleur blijft een barrière voor romantische liefde, ook voor hoogopgeleide, progressieve Zuid-Afrikanen.

Hij besloot er een boek over te schrijven, Liefdes verdriet. Daarin onderzoekt hij niet alleen de romantische liefde, maar ook het veelvuldige seksueel geweld - Zuid-Afrika staat bovenaan in alle statistieken over verkrachtingen. Hij schrijft over HIV en AIDS - ook daarin is Zuid-Afrika wereldrecordhouder. Over diepgewortelde ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en homofobie. En telkens blijken deze problemen samen te hangen met de geschiedenis van Zuid-Afrika.

Liefdes verdriet gaat over de pijnlijke littekens van de apartheid. Zuid-Afrika vertoont symptomen van een collectief posttraumatisch stresssyndroom, symptomen die zelfs in de meest intieme relaties opspelen.

Niels Posthumus interviewde zijn Zuid-Afrikaanse vrienden over hun liefdesleven, reisde het land door op zoek naar verkrachters, hiv-patiënten en sugar baby’s. En aan het eind van het boek stelt hij zichzelf in vraag. Hij had relaties met zwarte Zuid-Afrikaanse vrouwen. Hoe zat dat, wat zagen die vrouwen in hem, heeft hij zelf onbewust de raciale verhoudingen in Zuid-Afrika geëxploiteerd? Niels zit zaterdag aan de Interne Keukentafel.