"Liefste Amal Amjahid, je vertegenwoordigt niet alleen België, maar alle jongeren die naar je opkijken"

12 mei 2018
Elke zaterdag vraagt De Ochtend iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Deze week schrijft columniste en opiniemaker Yasmien Naciri een ode aan Amal Amjahid, die op haar 22ste zes keer Europees kampioen en zes keer Wereldkampioen werd in (Braziliaanse) jiujitsu. "Dat jij met al die prestaties zo bescheiden blijft, is bewonderenswaardig."

Liefste Amal Amjahid,

Vorig jaar ontmoetten we elkaar voor het eerst tijdens de voorbereidingen van de campagne ‘IMPACT!’ van de Koning Boudewijnstichting en het communicatiebureau BBDO. Samen met zes andere ambassadeurs zouden we jongeren aanmoedigen om hun doelen te verwezenlijken en in zichzelf te geloven. Als wij dat - na veel vallen en opstaan - kunnen dan kunnen zij dat ook.

Met de beste bedoelingen van de wereld, stemden we allemaal toe om deel uit te maken van dit positief verhaal. Wat ik op dat moment niet besefte is het feit dat jullie mij één voor één zouden inspireren. Ik luisterde naar jullie verhalen en kwam te weten hoe het vuur bij jullie werd aangewakkerd. Het was fascinerend om te zien hoe getalenteerd, positief en geëngageerd iedereen was. Niets trekt me zo hard aan als jongeren die hun uiterste best doen en zich voor iets, iemand of zichzelf inzetten. Het spreekt dus voor zich dat ik veel van jullie heb bijgeleerd en jullie tot op heden mijn favoriete gespreksonderwerp zijn.

En toch ben jij voor mij een beetje anders, Amal.

Tegen het einde van de dag liet je prachtige vader, me heel trots weten dat zijn dochter wereldkampioen is. "Wereldkampioen? Zo jong?", reageerde ik

Je was een kleine, fijne en mysterieuze jongedame waarvan ik enkel wist dat ze een vechtsport beoefende. Ik wou je beter leren kennen, maar ik durfde op dat moment niet méér te vragen dan de informatie die ik al kreeg. Tegen het einde van de dag liet je prachtige vader, me heel trots weten dat zijn dochter wereldkampioen is. "Wereldkampioen? Zo jong?", reageerde ik.

Ik was nieuwsgierig en benieuwd naar je verhaal. Ik googelde je naam en ik vond verschillende artikels over je buitengewone prestaties. “The Best Brown Belt In Europe“ zag ik tussen de zoekresultaten staan. Ongelooflijk.

Ondertussen mag je jezelf al zes keer Europees kampioen en zes keer Wereldkampioen noemen. Dat jij op zo’n jonge leeftijd, 22 jaar, al die prijzen in ontvangst mocht nemen is buitengewoon. Dat jij met al die prestaties ook nog eens zo bescheiden blijft, is bewonderenswaardig. Je hebt niet alleen het talent, de discipline en de capaciteiten, maar je blijft ook nog eens met de voeten op de grond. Toegankelijk voor alle mensen die naar je opkijken en je bewonderen.

Dat jij op zo’n jonge leeftijd, 22 jaar, al die prijzen in ontvangst mocht nemen is buitengewoon. Dat jij met al die prestaties ook nog eens zo bescheiden blijft, is bewonderenswaardig
Yasmien Naciri

Er zijn dus genoeg redenen waarom jij mijn held bent en ik kan ze niet op twee handen tellen. Deze week wil ik daar gerust een uitzondering voor maken omwille van je wereldtitel op het WK in Abu Dhabi. Je vertegenwoordigde niet alleen België, maar ook nog eens alle jongeren die naar je opkijken.

Amal, ik wens je nogmaals een dikke proficiat en ik kijk er oprecht naar uit om dat nog vaker te doen. Jij bent mijn held van de week.

Liefs,

Yasmien Naciri

Lees ook

Radio 1 Select