Lies Lefever overleden: “Een ongelooflijk Vlaams, schoon, lief meisje”

11 januari 2018
Wat was dat schrikken vanochtend toen we hoorden dat Lies Lefever is overleden. Comedian op rust noemde ze zichzelf. Televisiemaker Martin Heylen kende haar goed. "Ze haalde uit het drama altijd iets positiefs."

“Ik leerde Lies Lefever kennen via Kamagurka, toen ik opnames maakte voor ‘God en Klein Pierke’” zegt Martin Heylen in Nieuwe Feiten. Zij deed toen zijn voorprogramma. “Dit is het meest Vlaamse meisje dat je kan kennen, ondanks haar huidskleur, zei Kamagurka toen. En zo heb ik haar ook leren kennen: als een ongelooflijk Vlaams, schoon, lief meisje.”

Later leerde Heylen haar nog beter kennen tijdens de opnames van “Heylen en de herkomst.” Hij ging toen met bekende mensen op zoek naar hun origine. Terwijl de meeste mensen graag meer wilden weten over hun afkomst, was zij eerst wantrouwig. Ze wou niks horen over Afrika en Rwanda. “Ze was een wegwerpkind. Als baby was ze in een put met vuiligheid en chemicaliën gegooid. Haar oogjes waren toen weggebrand. Het is een wonder dat ze dat overleefd had.”

Maar toen er sprake was van een tweede seizoen, schreef Lies in een tweet dat ze zo’n trip uiteindelijk toch zag zitten. Samen met Heylen ging ze op zoek naar een oudere kloosterzuster die haar toen had opgevangen. Ook spraken ze met de twee mannen die haar uit de put haalden. Het waren haar helden.

“De reis was een louterende belevenis” zegt Heylen “Lies leerde Afrika ook kennen op een zonnige manier. Ook haar man, Joost, was erbij, en zo konden ze het samen beleven.”

Na die reis hadden Heylen en Lefever nog contact met elkaar, en hij is dan ook enorm onder de indruk van haar overlijden. “Ik heb een uur lang alleen maar kunnen stamelen en brabbelen.” Hij denkt nu aan de familie, aan haar twee jongens,…

Lies bleef altijd opgewekt in gelijk welke omstandigheden. Ze haalde uit het drama altijd iets positiefs. Daarom wil Heylen dit alles nu ook zo positief mogelijk vertellen.

Beluister het interview met Martin Heylen:

Lees ook: