Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Liesbet Stevens: "Iedereen heeft stereotiepe opvattingen"

wo 26 jul. - 2:04

Andy Murray oogstte wereldwijd lof op de persconferentie na zijn uitschakeling op het toernooi van Wimbledon. Een verslaggever beschreef zijn tegenstander Querrey als ‘de eerste Amerikaanse speler sinds 2009 die een halve finale van een grandslam bereikt’. Waarop, Murray hem meteen corrigeerde: „Mannelijke speler”. Voor Liesbet Stevens een krachtig signaal als het gaat over gelijkheid tussen mannen en vrouwen.
Liesbet Stevens

Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen is werpt haar blik op de actualiteit in ‘De Ochtend’.

Geen vrouwenprobleem

De uitspraak van Murray toont dat seksisme niet enkel een vrouwenprobleem hoeft te zijn. Mannen en vrouwen moeten het probleem samen aanpakken. Als het niet over jou persoonlijk gaat en je dan toch nog die opmerking maakt,  dan krijg je een heel krachtig signiaal. Je kan het vergelijken met de situatie op de werkvloer. Als je zelf het mikpunt bent van seksistische grapjes is het moeilijk om daar iets van te zeggen. Daarom is het net zo krachtig als je collega’s er wel iets van zeggen.

Verhoogde gevoeligheid

Meer en meer generaties worden opgevoed met het idee dat mannen en vrouwen gelijk behandeld moeten worden. Daardoor is er nu een verhoogde gevoeligheid voor als dit niet gebeurt. Dankzij digitalisering en sociale media kan die kritiek daarop ook heel snel verspreid worden. Zo krijgen we een veel bredere senisibilisering van het probleem.

Als mensen bijna onbewust stellingen lanceren moeten we ze daarom nog niet volledig de grond inboren

Meer dan het enkel opmerken

Voor Stevens is het belangrijk dat er meer aandacht besteed wordt aan seksstereotypen. Maar we moeten ook nadenken hoe we er verder mee moeten omgaan. Als mensen bijna onbewust stellingen lanceren moeten we ze daarom nog niet volledig de grond inboren. We moeten nog verder met elkaar. De journalist dat de vraag stelde hoeft niet zijn hele leven negatief afgeschilderd te worden. Zijn waarschijnlijk niet kwaad bedoelde opmerking dient gewoon bijgestuurd te worden. Het kan het begin zijn van een discussie.

Ik betrap me er zelf op dat ik mijn dochters anders benader dan mijn zonen

Genderbewust

"Iedereen moet genderbewust worden." We hebben allemaal stereotiepe opvattingen over de rol van mannen en vrouwen. Als je daar bewust van bent en erover in gesprek kan gaan, dan is de helft van de weg al afgelegd. Ik betrap me er zelf op dat ik mijn dochters anders benader dan mijn zonen. Het is gewoon belangrijk dat je het opmerkt en daarna jezelf corrigeert. Verder mogen we niet vergeten dat er zoiets als het individueel keuzerecht bestaat. Als je er bewust voor kiest om huismoeder of –vader te worden moet dat ook kunnen. We moeten er als maatschappij voor zorgen dat zulke keuzes niet afgekeurd worden.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet