Liesbeth Homans: "17 procent van de erkende vluchtelingen is analfabeet"

1 februari 2016
Van alle nieuwe erkende vluchtelingen die deelnemen aan inburgeringscursussen is 17% analfabeet. Dat heeft Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) gezegd in "Hautekiet". Ze nuanceert daarmee dat veel van de vluchtelingen die hier binnenkomen, hoger opgeleiden zouden zijn.

Het opleidingsniveau van vluchtelingen die een inburgeringscursus volgen ligt lager dan algemeen wordt aangenomen, zegt minister Homans. "In eerdere berichten klonk het vanuit bepaalde hoeken dat er bij de vluchtelingen heel veel hoogopgeleiden zaten, tandartsen, dokters, enzoverder. Nu stellen we bij de eerste instroom in de inburgeringscursussen vast dat 17 procent van die mensen analfabeet is, dus niet kan lezen of schrijven. En dan hebben we het nog niet over het aantal mensen dat zeer laaggeschoold is."

 

Volgens minister Homans lag het aantal analfabeten bij de inburgeringstrajecten in Vlaanderen de voorbije jaren gemiddeld op 8 procent. "We zien dus een verdubbeling. Maar wij gaan met heel veel enthousiasme met die mensen aan de slag. We moeten die mensen kansen geven en de mensen moeten die kansen grijpen."

 

Homans beklemtoonde nogmaals het belang van de inburgerings- en integratietrajecten. "Je hebt er absoluut alle belang bij om je in te burgeren. Bepaalde procedures zijn tijdelijk maar die lopen dikwijls wel over enkele jaren, dan weten we allemaal. Dan is het toch beter om je in te burgeren. En zo draag je ook wel bij tot de maatschappij, door bijvoorbeeld te gaan werken. Het zou de maatschappij veel kosten als we niet op inburgering zouden inzetten."

 

In Hautekiet liet Leen Verraest, directeur van het Agentschap Integratie en Inburgering, nog verstaan dat er vorig jaar ongeveer 19.000 mensen in Vlaanderen een inburgeringstraject hebben gevolgd.

(Bron: Radio 1 en Deredactie.be)

 

REAGEER

Opgelet: onderstaand forum dient enkel om te debatteren over het Vlaams inburgerings- en integratiebeleid. Reacties kunnen verwijderd worden indien ze niet rechtstreeks met het onderwerp (de concrete vraag) te maken hebben. De reactie moet immers betrekking hebben op het artikel of opgegeven onderwerp. (Zie ook: gebruiksvoorwaarden van het forum)