Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Liesbeth Homans gaat 4 burgemeesters faciliteitengemeenten niet benoemen: "Taalwetgeving niet gerespecteerd"

ma 11 feb. - 6:59

Zes faciliteitengemeenten hebben we rond Brussel. Maar in vier ervan gaat Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) de burgemeester niet benoemen. Concreet gaat het over de gemeenten Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Wezembeek Oppem.
Liesbeth Homans

"Taalwetgeving niet gerespecteerd"

"De zes gemeenten liggen op Vlaams grondgebied. Dus Nederlands is daar de bestuurstaal met faciliteiten en ze moeten de taalwetgeving respecteren. Als die gemeenten een document - bijvoorbeeld oproepingsbrieven - in het Frans willen opstellen, moeten ze dat elke keer opnieuw aanvragen", verklaart Liesbeth Homans in 'De Ochtend.

"Bij de verkiezingen hadden we laten weten dat de gouverneur de oproepingsbrieven zou versturen, dus die burgemeesters moesten dat niet doen. In Wemmel zijn ze zo braaf geweest om dat ook effectief zo te doen. Dus die burgemeester heb ik benoemd. De burgemeester van Kraainem ga ik ook benoemen, omdat die nieuw is. Maar in de andere faciliteitengemeenten hebben ze de taalwetgeving voor de zoveelste keer naast zich neergelegd. Dus die ga ik niet benoemen. Als men de regels niet naleeft, is dit het gevolg."

Ik ga niet mee in de verfransing van de Vlaamse Rand

Het communautair vuur wil Homans naar eigen zeggen niet opnieuw aanwakkeren. "Ik ga niet mee in de verfransing van de Vlaamse Rand. Ze moeten de taalwetgeving naleven, de faciliteiten zeggen heel duidelijk wat kan en niet kan. Als men de regelgeving niet naleeft, zijn dit de zeer duidelijke gevolgen. Het is hun eigen schuld. Er waren oproepingsbrieven, maar ze konden het voor de zoveelste keer niet nalaten om toch zelf volgens een onwettig taalregister oproepingsbrieven te sturen." Op de vraag of die burgemeesters al op de hoogte zijn, antwoordt Homans zeer kort: "Dan weten ze het bij deze."

Wat zijn nu de gevolgen? "Ze hebben de titel van aanvoerend burgemeester. Maar één van de consequenties is dat er één schepen minder zal zijn. Als je iets doet wat niet mag, moet je op de blaren liggen. De faciliteitengemeenten moeten voor eens en voor altijd leren dat ze in Vlaanderen liggen en dat ze zich aan de regelgeving moeten houden."

Bekijk het integrale gesprek met Liesbeth Homans:

Welles-nietesspel met burgemeesters: "Oproepingsbrieven verstuurd volgens arrest Raad van State"

De burgemeester van Wezembeek-Oppem Frédéric Petit reageert verrast: "Ik heb het nieuws via jullie vernomen. Ik ben zeer verbaasd, ook over de manier van communiceren. Ik begrijp de beslissing niet. We hebben de oproepingsbrieven verstuurd volgens het arrest van de Raad van State, dus wij hebben geen fout gemaakt. We hebben de oproepingsbrieven in het Nederlands naar alle inwoners gestuurd, mits uitzondering van diegene die uitdrukkelijk, schriftelijk de administratieve documenten in het Frans wilden. Blijkbaar zijn er verschillende interpretaties van het arrest, de ene interpretatie negeert het arrest, onze interpretatie is natuurlijk dat de Raad van State de hoogste overheid is in België. We gaan natuurlijk een beroep indienen. Zolang de Raad van State geen beslissing neemt, blijven wij aangewezen burgemeester."

We hebben de oproepingsbrieven verstuurd volgens het arrest van de Raad van State, dus wij hebben geen fout gemaakt

We hebben ook al enkele schepenen aan de lijn gehad en daar zijn verschillende reacties te horen. "De verkiezingen zijn op een correcte en wettelijke manier verlopen. Ik begrijp de beslissing niet. Het zijn alleen maar pesterijen", zegt Philippe De Vleesschouwer, schepen in Sint-Genesius-Rode.

Ook Sophie Wilmès, minister van Begroting, maar ook gemeenteraadslid in Sint-Genesius-Rode (MR), is boos: "Homans is niet bereid om de rechten van de Franstaligen te respecteren. De Raad van State heeft duidelijk gezegd dat inwoners maar één keer om de vier jaar aangeven dat ze hun documenten in het Frans willen krijgen. Dat is precies wat deze gemeenten gedaan hebben.

Beluister het gesprek met Frédéric Petit en Sophie Wilmès:

Beluister ook de analyse van Ivan De Vadder:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet