Liesbeth List over Ramses Shaffy: "Er was magie tussen ons"

27 maart 2020
©VRT
De Nederlandse zangeres Liesbeth List (78) is overleden. In 2006 kwam ze langs bij Radio 1 en praatte ze over haar moeilijke jeugd, haar ouders, en haar weinig-succesrijke periode in de vroege jaren negentig. Ook haar band met de grote Ramses Shaffy kwam aan bod. Ze vertelde erover in ‘Het beste moet nog komen’.

List zocht vroeger de cafés op waar Shaffy vertoefde en op een dag werd ze voorgesteld aan hem. “Ik was als tiener al verliefd op hem, hij was bloedmooi”, zegt ze in ‘Het beste moet nog komen’.

“Ik vertelde hem dat ik op de mode academie zat, maar dat ik eigenlijk zangeres wilde worden.” Shaffy antwoorde daarop: “Kom dan eens langs, ik heb hele mooie liedjes thuis." "Ik dacht: bah, weer zo’n versierder. Ik geloofde hem niet en ik dacht dat hij me alleen maar in bed wilde hebben.”

Een jaar later zou List op tv komen, maar dat ging niet door. Het nieuws dat de grote kans van een aankomend talent in duigen viel, haalde de kranten. En Shaffy had dat gelezen. Hij belde haar op met de vraag of hij mocht langskomen, want hij ging een programma maken en had daarvoor nog een zangeres nodig. En zo geschiedde.

Onvoorwaardelijke liefde

Waarom het zo goed klikte tussen beide? “Dat is achteraf pas gereconstrueerd”, zegt List. “We zijn allebei geadopteerd. Hij is afkomstig uit Frankrijk, ik uit Indonesië en we ontmoetten elkaar in Amsterdam. Vanaf dat moment zijn onze levens onafscheidelijk geworden. We zijn elkaars tegenpolen en hebben onvoorwaardelijke liefde tegenover elkaar. We adoreren allebei kunst, toneel, theater en het betere lied. Er is een magie tussen ons.”

Ramses Shaffy was homoseksueel. “In het begin vond ik dat verschrikkelijk. Ik was natuurlijk verliefd op hem. Maar ik heb dat geaccepteerd. En het is een voordeel dat je geen geliefde (geweest) bent, want dan kunnen er ook geen wrijvingen of jaloezie ontstaan. Dat hebben wij nooit.”

Beluister hier het volledige gesprek met Liesbeth List uit 2006:

Lees ook: 

Radio 1 Select