Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

#weetikveel

Liesbeth Van Impe over het jaar 2020

wo 30 dec. - 11:00

We nemen afscheid van 2020. Wat is er allemaal gebeurd en hoe heeft Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, het jaar beleefd?
Pexels

“Ik ga in mijn bubbel heel hard vieren dat het voorbij is. Ik kan 2020 geopolitiek en persoonlijk samenvatten in een zin van vijf woorden: mijn oncoloog heeft Covid-19 gehad. Dat is voor mij de samenvatting van het jaar. Ik zal heel blij zijn als het jaar voorbij is”, aldus Van Impe

Liesbeth Van Impe is dit jaar zwaar ziek geweest. Ze heeft kanker gehad en heeft er ook een boek over geschreven, ‘Chemodag is de beste dag van de week’. “Ik heb mijn ervaring ervan nogal nuchter neergeschreven voor mensen die willen helpen en willen weten wat het is. 13 maart was mijn laatste behandeldag, mijn laatste bestraling. Ik was 9 maanden in behandeling en de laatste dag was de dag dat het land op slot ging. Ik wilde vieren. Ik ging een feestje geven voor iedereen die mij geholpen had. Ik mocht eindelijk weer van alles doen, maar ik moest thuiszitten.”

Ook zijn een paar dingen die Liesbeth van Impe opviel dit jaar.

We hebben maar focus voor één groot probleem tegelijk.

Geen zwartepietdiscussie dit jaar. Geen klimaatstakingen, want de scholen waren dicht en we mochten niet buiten komen. Geen grote migratiedebatten. Alles ging over corona. Alleen Black Lives Matter en de Amerikaanse presidentverkiezingen kregen nog veel ruimte in de media. We kunnen volgens haar maar één groot probleem tegelijk aanpakken en daarop focussen.

We zijn anders gaan denken over werk en beroepen.

De hoofdredacteur is zeer benieuwd naar hoe we later naar beroepen en werk zullen kijken. Sommige beroepen zijn nu in waarde gestegen. De zorg, winkelpersoneel, vuilnisophalers, onderwijs/leerkrachten hebben een grote rol gespeeld tijdens deze pandemie. Op een bepaald moment moesten we beslissen wat essentieel was. Wie moet blijven werken om het land draaiende te houden. 

We hebben geleerd wat allemaal kan, maar vooral ook wat we missen. “Je kan een krant maken op afstand. Op een normale dag zitten er bij ons 120 mensen. Nu zaten er 12 mensen, de chefs en de hoofdredactie.” Op creatief vlak is er heel wat verloren gegaan door Zoom-meetings. Ze heeft ook geleerd dat een werkdag ook sociaal contact is, koffiepauze, mensen zien. Het groepsgevoel als redactie is voor haar heel belangrijk.

Comeback van de experts (en van Frank Vandenbroucke)

2020 is ook het jaar dat Minister Frank Vandenbroucke terugkwam. Voor haar is het toch de comeback van het jaar. “Hij is niet veel veranderd, maar hij is wel wat we nodig hadden, samen met premier Alexander De Croo.”

De comeback van de experts is Liesbeth ook niet ontgaan. “Op het moment dat het er echt toe doet is de vraag: is er een dokter in de zaal? We willen iemand die daarvoor gestudeerd heeft. We willen niet iemand die zijn buikgevoel volgt, maar iemand die we vertrouwen en geloven.”

Herbeluister #weetikveel met Liesbeth Van Impe

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet