"Het woord iconisch is uitgevonden voor Chriet Titulaer"

24 april 2017
Lieven Scheire: "Het woord iconisch is uitgevonden voor Chriet Titulaer"
Lieven Scheire heeft met het overlijden van de Nederlandse televisiepresentator een held verloren. "Hij is een icoon, onsterfelijk", zegt Lieven Scheire in "Nieuwe feiten" op Radio 1. Scheire leerde Titulaer pas kennen toen hij zelf met wetenschapscommunicatie begonnen was. "Veel mensen zijn enthousiast geworden over wetenschap na het zien van zijn programma "Wondere wereld"."

De Belgische televisiepresentator Lieven Scheire heeft het leven en werk van de Nederlandse televisiepresentator Chriet Titulaer gelauwerd. "Ik heb een held verloren, een icoon, een voorbeeld, een trendsetter".

"Ik heb hem te laat leren kennen. Toen zijn “Wondere wereld” op televisie te zien was, was ik te klein. Begin de jaren 80 was ik nog te jong om hem te zien. Ik heb hem pas daarna leren kennen toen ik zelf met wetenschapscommunicatie begonnen ben."

"Ik werd steeds attent gemaakt op Chriet Titulaer. Veel mensen zijn enthousiast geworden over wetenschap na het zien van zijn programma. Ik denk dat ik eerst de imitaties van Chriet Titulaer gezien voor ik hem zelf aan het werk heb gezien."

"Een onsterfelijk icoon"

Het woord iconisch is uitgevonden voor Chriet Titulaer, aldus Scheire. "Zowel zijn voorkomen, zijn accent en zijn onderwerpen op televisie. Hij was de enige die het over wetenschap had op televisie. Vandaar een icoon, onsterfelijk."

"De wetenschapper is bekend geworden als commentator bij de maanlanding. Daarna is “Wondere wereld” er gekomen. Hij viel op voor zijn manier van praten over wetenschap. Ze hebben even geprobeerd hem te bannen van het scherm tot hij zijn accent kwijt zou zijn, maar dat heeft hij volledig geweigerd."

"Het mooie aan “Wondere wereld” is dat daar veel in samenkomt. Ten eerste het onderwerp de techniek en de wetenschap. Daarnaast heb je dat knullige en de jaren 80-jingles. Parodie is nooit ver weg, maar inhoudelijk blijft het programma helemaal overeind. Het was een soort teletijdsmachine naar de toekomst. Heel wat dingen die er werden voorgesteld, gebruiken we vandaag elke dag."