“Liever doof dan ‘gerepareerd’”

7 april 2018
De zoon van documentairemaker Alex de Ronde is doof en daar is hij trots op. “De dovencultuur is een verrijking. Het zou een ramp zijn mochten we dat kunnen ‘repareren’.”

Alex de Ronde maakte met Doof Kind een documentaire over Tobias, zijn doofgeboren zoon. “Eerst hadden we niet door dat hij doof was. Tot we de huis-, tuin- en keukentest deden: we kletterden potten en pannen tegen elkaar, maar Tobias gaf geen krimp.”

Tranen

“Vaak worden dove jongeren voorgesteld als zielige kinderen die gerepareerd moeten worden. In andere documentaires zie je een doof kind bij de neus-, keel- en oorarts voor het eerst de stem van zijn moeder horen. Dan volgen de tranen, iedereen huilt en de reportage is daarmee gedaan.”

“Dat interesseert mijn zoon helemaal niet. Hij is trots op zijn eigen taal. Deaf power, zegt hij zelf. Hij is trots op zijn cultuur, heeft een internationaal netwerk.”

Kleine grote wereld

“Dove jongeren zoeken elkaar op, ze hebben een waanzinnig netwerk. Mijn zoon heeft drie logeeradressen op Hawaii. Ik heb er nul.”

Liever een prinsje in een klein koninkrijkje dan een verdwaalde toerist

“Zo wordt die kleine dove wereld toch vrij groot. Tobias is uiteindelijk docent Nederlandse gebarentaal geworden. Hij is een prinsje in een klein koninkrijkje. Anders zou hij een verdwaalde toerist in Nederland blijven.”

Reparatie

“Tobias denkt dat binnen driehonderd jaar niemand meer doof geboren zal worden, en wie doof geboren wordt, ‘gerepareerd’ kan worden. Ik denk dat dat moment nog veel sneller zal aanbreken.”

"Het zou ontzettend jammer zijn mochten alle doven ‘gerepareerd’ kunnen worden. De dovencultuur, de gebarentaal, dat is een verrijking. Het maakt je land rijker als je ook een gebarentaal hebt. Meer divers is beter, minder divers is minder goed."

Het maakt je land rijker als je ook een gebarentaal hebt

“Doof zijn is niet alleen een handicap die je kunt repareren, het is ook een andere cultuur waar je voor kunt kiezen.”

Taalkwestie

“In Nederland is 75 procent van de dove mensen werkloos. Dat is jammer, want dat zijn vaak heel slimme mensen. Waarom kan de opleiding chirurgie niet ook in gebarentaal gegeven worden? Uiteindelijk is dit gewoon een taalkwestie.”

Herbeluister Interne Keuken hier.

Lijst van artikels