Lijdt Netanyahu aan Iran-obsessie?

25 februari 2015

De Israëlische veiligheidsdienst Mossad en premier Benjamin Netanyahu zitten niet altijd op één lijn. Dat blijkt althans uit gelekte documenten van de Zuid-Afrikaanse veiligheidsdienst SSA die The Guardian en Al Jazeera deze week publiceren.

Op 27 september 2012 hield Netanyahu een opmerkelijke speech voor de Algemene Vergadering van de VN waarin hij met stelligheid - en een bordkartonnen schema - betoogde dat Iran over voldoende verrijkt uranium beschikte om binnen het jaar een kernbom te produceren.

Dat had hij niet uit een of andere geheime bron. De informatie kwam van het Internationaal Atoomenergieagentschap en was voor iedereen vrij beschikbaar, zo stelde hij

Kort daarna liet de Mossad de SSA weten dat Iran nog niet al te ver stond met de verrijking van uranium. Sterker, het land hield zich niet bezig met de aanmaak van kernwapens.

De timing van deze Spy Cables is opmerkelijk, want op 3 maart speecht Netanyahu voor het Amerikaanse congres over het nucleaire programma van Iran. Zeer tegen de zin van Obama, overigens.

Naar verluidt hamert de Israëlische premier zowat elke kabinetsraad op de Iraanse dreiging. Stuurt hij aan op een militaire confrontatie met Iran? Desnoods tegen het advies van de Mossad in, en zonder internationale steun? Heeft hij (persoonlijk) belang bij het aanwakkeren van de angst voor Iran?

Maar - en vooral - wie lékte die documenten? En waarom?