Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Huisartsenvereniging waarschuwt: "Selecteren en contacteren voor vaccinatie zal tijd kosten"

wo 13 jan. - 10:39

Het principe van de vaccinatiecampagne ligt vast. Maar aan de concrete uitwerking moet nog geschaafd worden. Zo ligt vast welke ziektes als hoogrisico beschouwd worden, maar daarmee zijn de hoogrisicopatiënten nog niet geselecteerd en gecontacteerd. De Vlaams huisartsenvereniging Domus Medica roept op tot realiteitszin: "Dit is een marathon en die win je niet door aan de start wat tussenspurtjes te plaatsen."
Dokter

"We moeten realistisch blijven." Dat is de zin die Roel Van Giel van de Vlaamse huisartsenvereniging momenteel het vaakst uitspreekt.

De hele vaccinatiecampagne is een lange marathon die we moeten lopen. Het zal zes tot acht maanden duren voor de hele bevolking aan de beurt is gekomen.

Het principe van de vaccinatiecampagne ligt vast. Maar de concrete uitwerking is nog niet in orde, aldus Van Giel. Heel wat werkgroepen buigen zich nog over de praktische kant van de zaak, want er is veel dat geregeld moet worden. Het gaat over het selecteren en oproepen van burgers, vaccinatiecentra opbouwen, voldoende personeel vinden, de vaccins in handen hebben, voldoende spuiten, enzovoort...

Lijst ziektes met hoog risico

De Hoge Gezondheidsraad heeft een lijst vastgelegd van ziektes die tot de hoogrisicogroep behoren. Die patiënten zijn de volgende in rij om gevaccineerd te worden, na de bewoners van woonzorgcentra en de gezondheidswerkers.

In grote lijnen gaat het om ondermeer om mensen met obesitas, diabetes, hypertensie, patiënten met tumoren, chronische long-, hart-, nier- en leverziekten. Binnen die categorieën worden specifieke aandoeningen geselecteerd.

Hoe patiënten selecteren?

De volgende stap is de software maken om de hoogrisicopatiënten te selecteren. "Er bestaan al computerprogramma's die kunnen zoeken in de elektronisch medische dossiers van huisartsen. Dat gebeurt bijvoorbeeld al voor het griepvaccin", legt Roel Van Giel van de Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica uit. "Waarschijnlijk kan die software aangepast worden met de nieuwe lijst geselecteerde ziektes."

De huisartsen zullen de patiënten dus automatisch kunnen selecteren en dan veilig opladen naar een centraal register bij Sciensano. Zo zou de overheid niet in de medische dossiers kunnen kijken. Vanuit dat centrale register kan elke patiënt dan individueel opgeroepen worden.

Hoe verwittigen?

"Wij pleiten ervoor dat mensen opgeroepen worden met een papieren brief. Een beetje zoals bij de verkiezingen. Met een code op waarmee je dan een afspraak kunt maken in een vaccinatiecentrum", zegt Van Giel. De huisartsen zien in de praktijk namelijk dat een mail te vaak in de spam beland en sms'en vaak niet duidelijk genoeg zijn of niet goed gelezen worden.

"De huisartsen moeten de zoekopdracht nog doen," waarschuwt Van Giel. Hij verwacht dus dat het zeker nog een maand zal duren voor burgers een oproep ontvangen. "Dat kan niet sneller als je dat kwaliteitsvol wil doen. Ik denk dat als we half maart kunnen starten met het vaccineren van die hoogrisicogroep dat een grote prestatie is."

Veel mensen hebben geen vaste huisarts

Niet alle hoogrisicopatiënten kunnen op deze manier bereikt worden. Er zijn nog altijd heel veel mensen die geen vaste huisarts hebben. "Daarom hebben we de mutualiteiten nodig", vertelt Van Giel. "Zij beschikken over indirecte gegevens, zoals wie welke terugbetaalde medicatie koopt. Zo hopen we ook hoogrisicopatiënten zonder vaste huisarts de kans te geven om zich met voorrang te laten vaccineren."

Snel, sneller, snelst

De druk om snel te vaccineren stijgt. "Ik hoor politici de laatste twee weken allerlei uitspraken doen waarvan ik denk: is dat nog haalbaar?", zegt Van Giel. Vooral de vergelijking met het buitenland stoorde hem. "Het gaat dan om een halve procent van de bevolking die in een ander land meer of minder gevaccineerd is. Maar we moeten wel 70 procent vaccineren, hé. We moeten realistisch blijven."

Volgens Van Giel zullen de meeste mensen niks horen over hun persoonlijke vaccinatie tot april, mei of zelfs juni. "Meer dan zeven miljoen mensen vaccineren is een hele opdracht. Dat gaat tijd vragen. Ik reken op zes tot acht maanden."

Luister naar Roel Van Giel van de Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica in 'De Ochtend:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet