Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Limburgse wijnbouw in de lift: van 27 naar 40 wijnboeren op 3 jaar tijd

vr 15 jul. - 7:32

Het aantal wijnboeren in Limburg blijft toenemen. Vorig jaar waren er dat 40, terwijl dat er 3 jaar geleden nog maar 27 waren. Dat heeft te maken met de klimaatopwarming, waardoor de druiventeelt in Limburg het steeds beter doet. Maar ook omdat andere traditionele teelten het net moeilijker krijgen.
Wijngaard

Professor economie Ghislain Houben startte 20 jaar geleden Domein Hoenshof in Borgloon en hij merkt ook dat er veel interesse is in Limburg om aan wijnbouw te doen. "2013 is een kantelpunt geweest", zegt hij. "Toen is iedereen zich beginnen realiseren dat er een klimaatopwarming zat aan te komen. De druif is een vrucht van de zon en als we meer zonne-uren kregen, zijn meer mensen daarmee begonnen."

Daarnaast is het ook zo dat andere landbouwsectoren het moeilijker krijgen: "In de traditionele producten in de landbouw is er eerder een crisis, en dat is niet het geval in de wijnbouw, dus daarom is het interessant om ermee te starten."

Limburg is dan ook heel erg geschikt voor wijnbouw: "Haspengouw en Zuid-Limburg is de fruitstreek, vandaar dat de ondergrond van de meeste percelen daar geschikt is voor druiventeelt. Daar is de beste grond van heel de wereld. Daarnaast is ook de richting naar de zon van belang. In het glooiend landschap van Limburg zijn de zuidhellingen ook aanwezig, dus dat zijn allemaal troeven."

Interesse bij de jeugd

De populariteit van Limburgse wijnen neemt ook toe, zeker bij de jeugd, zegt Ghislain Houben: "Bij de oudere generatie is het ingebakken dat goede wijn uit Frankrijk moet komen. Maar jonge mensen staan open voor nieuwe dingen en willen ook experimenteren. Dus ze willen zeker de Limburgse wijn proeven en dan gaan ze ook merken dat dat een heel goed product is."

Lokale producten worden ook meer en meer gewaardeerd en dat maakt dat de Limburgse wijnen ook steeds beter scoren: "Wijn is een product dat je moet beleven. Hier ben je ter plaatse en kan je de wijn proeven en beleven, veel meer dan in Zuid-Afrika of Chili bijvoorbeeld."

Witte druiven

In Limburg worden vooral witte druiven geteelt en de focus ligt ook op mousserende wijnen. "Het voordeel is dat witte druiven iets minder zon nodig hebben dan rode druiven." En er is nog plaats voor extra wijnboeren in Limburg: "Van de totale wijnconsumptie nemen de Belgische wijnen nog maar een half procent in, dus er is zeker nog ruimte om het te laten groeien. Maar onbekend is vaak onbemind dus er is nog werk aan de winkel om de Limburgse wijnen bekend te maken bij het grote publiek."

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet