Limburgse ziekenhuizen willen bloedbank Rode Kruis in Genk behouden

6 februari 2018
De directeurs van de Limburgse ziekenhuizen hebben samen een brief gestuurd naar het Rode Kruis Vlaanderen. Ze maken zich zorgen over de mogelijke sluiting van de bloedbank in Genk. De directeurs vrezen dat de veiligheid van patiënten in gevaar komt.

Het Rode Kruis Vlaanderen heeft een bloedbank in het ziekenhuis van Genk. Van daaruit worden alle ziekenhuizen in Limburg bij dringende gevallen of onvoorziene transfusies bevoorraad met bloedproducten. 

Het Rode Kruis zou plannen hebben om de bloedbank in Genk te sluiten en alle ziekenhuizen in Vlaanderen voortaan te bevoorraden vanuit één centrale bloedbank in Mechelen. De directeurs van de Limburgse ziekenhuizen vrezen dat het transport van het bloed dan langer zal duren en dat de veiligheid van patiënten daardoor in gevaar komt.

In De Ochtend op Radio 1 noemt de CEO van het Rode Kruis Vlaanderen, Philippe Vandekerckhove, het nieuws over de sluiting van de bloedbank in Genk voorbarig. Al geeft hij wel toe dat er over gesproken wordt. "Kwaliteit en veiligheid zijn onze voornaamste bekommernissen. Maar je moet ook het volledige verhaal kennen. Dankzij investeringen die we samen met het UZ Leuven en het UZ Gent hebben gedaan, zijn wij nu in staat om alle ziekenhuizen in Vlaanderen te bevoorraden van bloedproducten, en dat op elke dag van de week. Dat konden we vroeger niet."

Vandekerckhove wijst er ook op dat alle ziekenhuizen in principe over een eigen bloedbank zouden moeten beschikken. "Wij zijn daar om ziekenhuizen te helpen zo'n bloedbank op te richten", besluit hij.

Bron: vrtnws.be