Linkeroever - Annapolis

21 maart 2020
Antwerpenaren die er niet wonen, noemen de linkeroever van de Schelde de verkeerde kant. Tenzij ze een wandelingetje willen maken, hebben ze geen enkele reden om er naartoe te gaan. Het hoort er niet echt bij. Antwerpen ligt op de rechteroever van de Schelde. Antwerpenaren die wel op Linkeroever wonen, houden van hun stadsdeel en willen voor geen geld van de wereld ergens anders wonen.

Weinigen weten dat waar nu de woonblokken van Linkeroever oprijzen, ooit een dorpje stond: Sint Anna. Een pleintje en twee straten, meer was het niet. Sint Anna verdween in 1955, het moest plaats maken voor de moderniteit. 

Er zijn plannen om Antwerpen naar Linkeroever uit te breiden sinds Napoleon. In de jaren '30 werd een architectuurwedstrijd uitgeschreven. Le Corbusier kwam met een zeer prestigieus plan. Maar het werd opzij geschoven. Uiteindelijk bleef enkel het stratenplan behouden. De bouwkavels werden zonder veel overleg stuk voor stuk volgezet. Het resultaat is een architectonische mikmak. 

Maar de mensen zijn er dus gelukkig. Dat blijkt uit Annapolis, Giant City, een documentaire van Maarten Bernaerts

Als er geen corona zou zijn, dan was er een première voor Annapolis, en dan kon u gaan kijken in de zalen. Maar er is wel corona. Dus worden er alternatieven gezocht. Van 25 maart tot 2 april kan u Annapolis bij u thuis bekijken, streamen via de site van Dalton Distribution.

Beluister het volledige gesprek :