Linnaeus

7 november 2020
Het nadeel van dikke boeken is dat er vaak interessante in staan. Dingen waar je op de radio over wil praten, maar soms zit er ook iets tussen waar je geen blijf mee weet. Een goed verhaal dat helemaal los staat van de rest van het boek.

Neem nu de nieuwe biografie van Linnaeus, de beroemde 18de eeuwse wetenschapper uit Zweden die ons de taxonomie, de dendrochronologie en de bloemenklok schonk, om maar een paar dingen te noemen.

Daar staat een sterk verhaal in over zijn zus, Emarantia. Die was ooit ziek, maar is op wonderbaarlijke wijze genezen door haar in de warmte van een vers opengesneden schaap te wikkelen. Geef toe, een straf verhaal, maar daar kan je weinig mee op de radio.

Of dat de papegaai van Linnaeus ‘Sti in!’ (Kom binnen!) kon roepen. Tegen de middag schreeuwde hij ‘Herr Carl, klockan är tolv!’ (Mijnheer Carl, het is twaalf uur!) En de tuinman werd steevast verwelkomd met ‘Snyt dig, Löfberg!’ (Snuit je neus, Löfberg!). Wij vinden dat plezant. Maar ja, wat moet je daar mee in een gesprek over wetenschap en filosofie?

Gelukkig heeft men daarvoor de cafétoog uitgevonden en de site van Radio 1. Daar kan je dit soort verhalen kwijt. Bij deze dus. En morgen op de radio bespreken we de rest van zijn levensverhaal. Met Sofie Meeus van de Plantentuin van Meise. 

Beluister het volledige gesprek :