Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Literatuur kan de zon laten schijnen over de lelijkste dingen"

zo 22 okt. - 4:32

God schiep de aarde in zeven dagen. Dat is exact de periode die Marie krijgt om haar leven weer op de rails te krijgen. Maar wat doe je als het enige familielid dat je nog hebt achter de tralies zit en je enige kans op een professionele comeback betekent dat gedeelde geheimen aan het licht moeten komen? Biecht je dan alles op? Na haar eerste roman 'Waarom ik mijn moeder de hals doorsneed' heeft journaliste Nadia Dala een tweede roman uit die even beklijvend is. De Biecht.
Nadia Dala

Tussen haar debuut en deze tweede roman 'De biecht' ligt 9 jaar. "Mijn eerste boek werd verrassend goed onthaald en, dat is klassiek, dan was er de druk om een tweede te schrijven" vertelt Dala. "Ik ben een tijdje letterlijk weggetrokken, via beurzen naar de Verenigde Staten gegaan, ik heb daar onderzoek gedaan en lesgegeven. In 2014 ben ik dan teruggekomen, en toen ben ik spontaan beginnen schrijven."

Het hoofdpersonage Marie is journaliste, een wereld die Dala goed heeft gekend. "Marie is een vrouw die al wat ouder is, die niet meer aan de bak komt, het te bont heeft gemaakt in dat journalistieke leven en die gewoon thuis zit. Je denkt 'zit zij thuis met een burn-out of is er meer aan de hand?', en er is heel wat anders aan de hand met die Marie."

Relatie tussen twee zussen

Marie maakt kans op een comeback maar daarvoor moet ze haar zus interviewen die in de gevangenis zit, en haar eigenlijk publiekelijk aan de schandpaal nagelen. Een harde keuze.  In het echte leven heeft Dala ook een zus. Dala liet haar het boek eerst lezen.  "Als ik aan het schrijven ben, zijn er geen remmen en is alles mogelijk", legt dala uit. "Maar voor het boek gedrukt werd, heb ik het haar laten lezen . Omdat het boek over zussen gaat zou ze kunnen denken dat het over haar gaat. Het is een liefdesrelatie tussen zussen, maar wel een turbulente. Ik wilde iets heel existentieels beschrijven, iets heel fragiels ook. Hoe je uit uit elkaar kan groeien en dat gebeurt vandaag heel vaak in onze moderne tijden, waarin iedereen druk met zichzelf bezig is. Maar hoe val je dan terug, en hoe kijk je nog naar die basisstructuur waar je uitkomt?"

Seksueel misbruik

Uit die confrontatie tussen de zussen komen ook duistere familiegeheimen naar boven, zoals ook seksueel misbruik. Iets waar Dala ooit ook mee te maken had.  "Ik heb in mijn eerste roman dat thema aangesneden en heb er ook een standpunt over geschreven in de krant", vertelt Dala. "Het is iets dat je altijd zal achtervolgen. Daarover schrijven was voor mij een bevrijding. Ik heb daar nood aan, zonder echt de lelijkste dingen te benoemen."

Ik hou niet van lelijkheid lelijk weergeven, ik wil lelijkheid omfloersen met mooie woorden.

De verhalen van Dala zijn niet vrijblijvend, ze schuren. "Ik hou heel veel van  Japanse, Zuid-Amerikaanse en Franse literatuur. Het mag een beetje nijpen. Het mag heel intens zijn. Literatuur is daar voor mij een schone vluchtheuvel, daar mag de zon schijnen over de lelijkste dingen."

 

Het boek 'De biecht' van Nadia Dala is uitgegeven bij Manteau.


 

 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet