Lockdown in Shanghai spaart kinderen niet: beelden tonen kleuters die in quarantaine moeten zonder ouders

5 april 2022
De lockdown in Shanghai, in China, en de draconische maatregelen die daarmee gepaard gaan, sparen ook de kinderen niet. Uit beelden blijkt dat ze al op jonge leeftijd gescheiden worden van hun ouders na een coronabesmetting.

Zo'n 26 miljoen mensen zitten in Shanghai, de grootste stad van China, in lockdown. Ook Bart Boschmans, die er woont en werkt. "De facto zijn er eigenlijk al sinds begin maart lockdowns van wijken of compounds", vertelt hij in "De wereld vandaag".

"Sinds vorige week is men overgegaan tot een volledige lockdown. Eerst van het oostelijke gedeelte van de stad, waar ik zelf woon, en nadien van het westelijke gedeelte. Voorlopig lijkt er geen einde aan te komen", zucht hij.

Strikte regels

De lockdowns gaan gepaard met strenge maatregelen. Op sociale media circuleren beelden van baby's en kleuters die zonder hun ouders in quarantaine moeten nadat ze besmet raakten met het coronavirus.

KIJK - Strenge regels tijdens lockdown in Shanghai:

"Dat is extreem, maar als ik de laatste regels goed gezien heb, is dat wel het geval", reageert hij. "Als ouders en kinderen samen positief testen, moeten ze samen naar een centraal quarantainecentrum. Test enkel het kind positief, dan kijkt men naar de leeftijd. Als het kind jonger is dan 7, gaat het naar een soort public health centrum, dus een medische instelling. Is het kind tussen 7 en 18, gaat het gewoon naar een centrale quarantainesite, zonder ouders."

Boschmans ziet dat de ontzetting over de regel groot is. "Niet alleen bij de buitenlandse gemeenschap, maar ook bij de Chinese bevolking zelf", weet hij. "De vraag is of dat stil protest misschien kan leiden tot een versoepeling de komende dagen, maar dat weet ik niet. Het zorgt alleszins voor ophef."

Verder betekent de lockdown "binnenblijven, dagelijks testen en moeilijk aan voedsel geraken". Supermarkten zijn gesloten en "individuele bestellingen zijn niet meer mogelijk", schetst Boschmans. "Je mag niet buiten je eigen compound, die zijn hermetisch afgegrendeld. Enkel via groepsaankopen kan je aan eten geraken. En soms zorgt de lokale overheid of compound voor een basispakket."

Zero-covidbeleid

De maatregelen kaderen in het zero-covidbeleid van China, waarbij het land de epidemie onder controle probeert te houden door snel gebieden af te sluiten als er besmettingen opduiken. Voor de economische hoofdstad gold tot nu toe een alternatieve aanpak. "Iedereen is dan ook verbaasd dat het toch zover is gekomen, zeker in Shanghai waarvan men toch zegt dat het de modernste stad van China is."

Een strikte lockdown moet de besmettingscijfers naar beneden halen, maar die blijven voorlopig stijgen. "Gisteren waren er 13.000 besmettingen, wat naar Chinese normen gigantisch veel is als je het afzet tegen hun politiek van zero-covid. Het is een cijfer dat we in China niet gezien hebben sinds Wuhan (waar het virus uitbrak, red.) twee jaar geleden."

Lockdown verlengd

De lockdown in Shanghai is dan ook voor onbepaalde duur verlengd, wat mensen ongerust maakt. "Er is minder ongerustheid over de ziekte zelf, men heeft vooral angst om in zo'n centrale quarantainesite terecht te komen", zegt Boschmans. "En natuurlijk ziet men ook dat andere landen zich openstellen, terwijl China vasthoudt aan zijn strategie. Daar stelt de bevolking zich natuurlijk vragen bij."

Voor Boschmans is het voorlopig nog vol te houden, al zat hij voor de lockdown ook al drie weken in quarantaine. "Ik was nog maar van midden februari teruggekeerd uit België. Ik ben dus van de regen in de drup terechtgekomen. Onzekerheid troef", besluit hij.

Luister naar Bart Boschmans in "De wereld vandaag"

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag