Lokaal kopen, hoe doe je dat?

7 januari 2019
"Melk uit Frankrijk, boter uit Ierland en kaas uit Finland. En dat terwijl er op 5 km van mijn deur koeien staan te grazen die ook melk, boter en kaas produceren." Luisteraar Joris snapt niet dat er zoveel voedsel wordt geïmporteerd naar ons land terwijl we diezelfde producten vaak ook kunnen produceren.

"Waarom zoeken we ons voedsel niet gewoon dichtbij?", vroeg Joris zich af. "Dat doen we al", zegt bio-econoom Eric Mathijs. "De perceptie is dat we veel dingen uit de hele wereld eten, maar we eten toch vooral eigen producten. De meesten van onze groenten, fruit en vlees zijn Belgisch, maar natuurlijk vallen exotische producten meer op", zegt hij. "Olijfolie bijvoorbeeld is nu eenmaal onze specialisatie niet, dus we zullen altijd een deel moeten invoeren van onze producten. Elk land heeft zijn specialisatie, zoals ook bijvoorbeeld kaas uit Frankrijk en dat zouden we niet willen missen."

Promoot lokaal

Lokale producten worden wel alsmaar meer gepromoot. Bekende chef-koks koken met lokale producten, sommige supermarkten verkopen voor een deel lokale producten, ... 

"Het belangrijkste is wel om terug te leren seizoensgebonden te koken. We moeten niet het hele jaar door sla en tomaten willen. Als je eet volgens wat de natuur je geeft, kom je ook al een heel eind ver. Met het eten van lokale producten zorg je ook voor minder wegtransport, wat een goede zaak is", zegt Mathijs.

Plukboerderij of groentepakket

Gastronomische en plantaardige chef-kok Pieter-Jan Lint probeert ook om zoveel mogelijk lokaal te kopen. "Het is ook helemaal niet zo moeilijk. Je kan naar plukboerderijen gaan, groentepakketten bestellen of bio-markten bezoeken. Zelfs als je maar één keer per maand naar een boer kan gaan voor het kopen van producten ga je veel sneller leren wat voor groenten en fruit je in welk seizoen kan terugvinden", zegt hij daarover.

Bekijk hier de uitzending over lokaal consumeren: